Hoće li u BiH ove godine biti legaliziran kanabis u medicinske svrhe?

Naim Kavazić
Hoće li u BiH ove godine biti legaliziran kanabis u medicinske svrhe?
Arhiv / Ilustracija
Različiti oblici karcinoma, depresija, AIDS, multipla skleroza – samo su neka od teških oboljenja kod kojih se kao djelotvoran lijek pokazao kanabis.

U mnogim zemljama svijeta kanabis je legaliziran u medicinske svrhe.

Klinička ispitivanja pokazuju djelotvornost lijekova na bazi kanabisa, no u našoj zemlji, zbog postojećih zakonskih prepreka, građani kojima su potrebni – ove lijekove nabavljaju ilegalno.

"Komora magistara farmacije FBiH u prošloj godini pokrenula je inicijativu legalizacije kanabisa u medicinske svrhe. Magistri farmacije, odnosno farmaceuti u FBiH, predstavljaju najdostupnije zdravstvene radnike, stoga ne treba da čudi da je upravo ova komora pokrenula ovakvu vrstu inicijative“, objašnjava za Radiosarajevo ba predsjednica Komore prim. mr. ph. Zahida Binakaj.

Inicijativa je upućena Vijeću ministara, odnosno Ministarstvu za civilne poslove BiH, koje je, prema riječima naše sagovornice, formiralo tim stručnjaka iz raznih oblasti kako bi ova inicijativa bila razmotrena.

"Moramo priznati da smo ostali iznenađeni brzinom odgovora Ministarstva za civilne poslove BiH, čiji su stručnjaci dali zeleno svjetlo. Sljedeća instanca koja treba rješavati proces legalizacije kanabisa u BiH jeste Ministarstvo za sigurnost, tako što mora uskladiti zakonsku regulativu pa da u preparate koji spadaju u narkotike koji će se moći legalno kupovati uvrsti i kanabis“, govori nam predsjednica Komore magistara farmacije FBiH.

Mnogi stručnjaci u svijetu, a i u BiH, ukazali su da medicinski kanabis pomaže pacijentima s multiplom sklerozom, karcinomom, kao i kod spasticiteta i AIDS-a gdje može olakšati liječenje i povećati apetit, te pomaže kod jedne rijetke dječije bolesti - Dravetovog sindroma, gdje može smanjiti učestalost epileptičkih napada.

"Pritisak pacijenata s ovim bolestima, kao i javnosti dovoljno je visok da bi ovaj proces promjene zakona mogao trajati kraće nego što je uobičajeno", dodaje ona.

Suština ove inicijative, kako nam objašnjava sagovornica, jeste da se kanabis skine s tabele jedan, gdje je zabranjen za upotrebu, i prebaci u tabelu gdje je dozvoljen za upotrebu, ali u medicinske svrhe isključivo, gdje je opravdana njegova upotreba.

"Sve je sada na ministru za sigurnost BiH Draganu Mektiću i ekspertnom timu koji treba da se formira. Međutim, ako se ovim tempom nastavi rješavati ovaj problem, vjerujem da će mnogobrojni pacijenti još u toku ove godine moći legalno, na recept, kupovati kanabis i preparate na bazi kanabisa u bh. apotekama“, mišljenja je Zahida Binakaj.

Podsjećamo, u Hrvatskoj je prošle godine odobrena upotreba kanabisa u medicinske svrhe, ali postoje tačno određeni ljekari koji ga mogu propisati, kao i tačno utvrđene doze, odnosno količine.

Portal Radiosarajevo.ba u decembru je proveo anketu među svojim čitateljima o tome koliko bh. građani konzumiraju marihuanu.

Rezultati ankete su sljedeći: 

Anketa_Marihuana.JPG - Hoće li u BiH ove godine biti legalizovan kanabis u medicinske svrhe?
Ostaje da se vidi hoće li BiH iskoristiti iskustvo mnogih država i prepisati ono što su one napravile, te tako još ove godine legalizirati kanabis u medicinske svrhe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije