BiH: Odobrena upotreba kanabisa u medicinske svrhe

Radiosarajevo.ba
BiH: Odobrena upotreba kanabisa u medicinske svrhe
Arhiv / Ilustracija
Ekspertska grupa Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dala je zeleno svjetlo za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe u našoj zemlji.

Mišljenje Ekspertske grupe poslano je relevantnim ministarstvima koja sada trebaju izmijeniti niz zakona koji se tiču uvoza kanabisa, kontrole i slično.

Zdenka Gojković, članova ove grupe u kojoj su bili predstavnici Ministarstva za civilne poslove BiH i brojni stručnjaci iz oblasti, kao što su onkologija i farmacija, navela je da je više oblasti gdje bi se medicinski kanabis mogao koristiti.

"U onkologiji, tu je prije svega kod kancerskog bola. Kada se iscrpe druge opcije, opravdan je pokušaj s kanabisom. Upotrebljavati se može za mučnine i povraćanje kod hemoterapije. Kod anoreksije, kada dođe do krajnje iscrpljenosti i mršavosti, kanabis može otvoriti apetit. Ali, prvo iscrpiti zvanične mogućnosti", pojasnila je Gojkovićeva u izjavi za Nezavisne, i dodala:

"Suština je da se kanabis skine s tabele jedan, gdje je zabranjen za upotrebu, i prebaci u tabelu gdje je dozvoljen za upotrebu, ali naravno u medicinske svrhe isključivo, gdje je opravdana njegova upotreba."

Podsjećanja radi, u Hrvatskoj je prošle godine odobrena upotreba kanabisa u medicinske svrhe, ali imaju tačno određeni liječnici koji ga mogu propisati, kao i tačno utvrđene doze, količine. I BiH mogla mi iskoristiti iskustvo Hrvatske i prepisati ono što su oni napravili.

Inicijativu za legalizaciju medicinskog kanabisa je Ministarstvu za civilne poslove BiH i Ministarstvu za sigurnost BiH uputila Komora magistara za farmaciju FBiH. Predsjednica ove komore Zahida Binakaj medijima je izjavila da su se svi u komisiji Vijeća ministara BiH usaglasili da je korištenje kanabisa u medicinske svrhe dobra stvar, uz jasno određene indikacije, te da je na potezu Ministarstvo za sigurnost, koje bi trebalo da pokrene promjenu zakonske regulative koja se dotiče prometa narkoticima, ali da je pritisak pacijenata i javnosti dovoljno visok da bi proces promjene zakona mogao trajati kraće nego što je uobičajeno.

Inače, i stručnjaci u Hrvatskoj ukazali su da medicinski kanabis pomaže pacijentima s multiplom sklerozom, karcinomom, kod spasticiteta, kod AIDS-a može olakšati liječenje i povećati apetit, te pomaže kod jedne rijetke dječije bolesti Dravetov sindrom, gdje može smanjiti učestalost epileptičkih napada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije