Legalizacija marihuane od velikog je značaja za pomoć teško oboljelima u BiH

N. K.
Legalizacija marihuane od velikog je značaja za pomoć teško oboljelima u BiH
Javna tribina "Legalizacija marihuane u medicinske svrhe" održana je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Na tribini su svoje učešće uzeli Dean Herenda (Onej Slovenija), Božidar Radišić (Legalise Weed), Irfan Ribić (student Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu), Samir Forić (Fakultet političkih nauka) i Alfredo Pascual (ESFL). 

Samir Forić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu je rekao da se u bh. društvu treba pokrenuti priča o dekriminilizaciji marihuane.

"U BiH da bi se došlo do legalizacije marihuane u medicinske svrhe prvo se mora riješiti pravno pitanje koje je prisutno u našem društvu a to jeste potpuna prohibicija marihuane. Prvo se mora u zakonodavnom sistemu riješiti pitanje dekriminilizacije kako bi se po mojim predviđanjima marihuana legalizovala u medicinske svrhe"

Irfan Ribić, poznati borac za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe, koji je izliječio multiplasklerozu kanabisom smatra da je današnji skup najbolji pokazatelj da je došlo vrijeme da se o pitanju legalne nabavke kanabisa u medicinske svrhe počne javno pričati u bh. društvu.

"Kada sam počeo koristiti kanabis u borbi sa multiplasklerozom od koje sam obolio, već nakon tri mjeseca sam za razliku od mnogih počeo hodati i efekti na moje zdravlje su bili nevjerovatno pozitivni. Danas kada sam izliječen smatram da pitanje legalizacije marihuane u medicinske svrhe se mora pod hitno početi rješavati jer mnogim teškim bolesnicima bi uveliko pomogao na njihovom putu ka izliječenju".

Današnji govornici su se složili da se u BiH što prije mora početi rješavati institucionalno pitanje legalizacije marihuane u medicinske svrhe te su izrazili svoje nade da će se već u narednoj godini ovo pitanje riješiti u BiH.

Cilj javne tribine jeste otvaranje diskusija u bh. društvu u vezi legalizacije marihuane u medicinske svrhe, sa fokusom na pomoć teško oboljelima u Bosni i Hercegovini i regionu.

Današnji učesnici tribine su podijelili vlastita iskustva po pitanju liječenja marihuanom, ali i promišljanja o značaju legalizacije marihuane. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije