Naučnici su namjerno koronom zarazili 36 ljudi: Evo zbog čega

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici su namjerno koronom zarazili 36 ljudi: Evo zbog čega
Foto: Opća bolnica / Vizita o COVID odjelu

Samo je jedna malena kapljica puna koronavirusa dovoljna da bi se netko zarazio COVID-om. Ta kapljica može biti mala kao ljudska krvna stanica, što znači da zaista ne treba puno za infekciju koronom.

To je samo jedno otkriće istraživanja u kojem su se zdravi dobrovoljci namjerno zarazili koronom, a kako prenosi CNN, nalazi studije objavljeni su u časopisu Nature Medicine.

Kontroverzno istraživanje

Ovakva istraživanja, nazvana "studije izazova", mogu biti kontroverzna jer se zdravim osobama namjerno daje virus ili neki drugi patogen kako bi se proučavao njihov učinak na ljudsko tijelo. Unatoč zaštitnim mjerama, element rizika postoji, posebice kada se proučava novi virus. No takva su istraživanja iznimno vrijedna za razumijevanje tijeka infekcije.

Suđenje za planiranje terorističkog napada u Zenici: Pročitane poruke s mobitela osumnjičenog

Suđenje za planiranje terorističkog napada u Zenici: Pročitane poruke s mobitela osumnjičenog

"Stvarno ne postoji nijedna druga vrsta studije u kojoj to možete učiniti jer obično na pacijente obraćate pažnju samo ako su razvili simptome, pa tako propuštate sve one prethodne dane kada se infekcija razvija", kazao je dr. Christopher Chiu, glavni autor studije i doktor zaraznih bolesti te imunolog londonskog Imperial Collegea.

Dobrovoljci 24 sata dnevno bili pod nadzorom

Istraživanje je započelo u martu 2021. godine i obuhvatilo 36 dobrovoljaca u dobi između 18 i 30 godina. Smjeli su učestvovati samo ako nisu imali čimbenike rizika za razvoj teške bolesti COVID-19, kao što su prekomjerna tjelesna težina, smanjena funkcija bubrega ili jetre, kao i bilo kakvi problemi s plućima, srcem ili krvi.

K tome, volonteri su potpisali opsežni informativni obrazac s pristankom za učestovanje u studiji. Kako bi dodatno smanjili rizike, istraživači su studiju proveli u fazama. Prvih 10 zaraženih dobrovoljaca dobilo je antivirusni lijek remdesivir kako bi šansa za napredovanje u tešku bolest bila smanjena.

Također, istraživači su imali spremna monoklonska antitijela u slučaju da se nečije stanje pogorša. Na kraju se remdesivir pokazao nepotrebnim, a istraživači dobrovoljcima nisu morali davati antitijela. Volonteri su kroz dugu, tanku cijev umetnutu u njihov nos dobili sićušnu kap tekućine s izvorno otkrivenim sojem koronavirusa.

Bili su pod ljekarskim nadzorom 24 sata dnevno te su dva tjedna ostali u sobama u londonskoj bolnici Royal Free Hospital. Sobe su imale poseban protok zraka kako bi se spriječilo da virus pobjegne.

Dvoje sudionika nije razvilo simptome

Ukupno je zaraženo 18 ispitanika, od kojih dvoje nije razvilo simptome. Oboljeli nisu imali teži oblik bolesti te su im samo nosovi bili začepljeni, kihali su i boljelo ih je grlo. Većina dobrovoljaca, njih čak 83 posto, u određenoj je mjeri izgubila njuh, dok njih devetero uopšte nije osjećalo miris.

Njuh se nakon završetka istraživanja većini vratio te se samo jednoj osobi nije vratio u normalu, ali se poboljšao. To zabrinjava jer su rezultati jedne druge nedavne studije pokazali da je gubitak njuha povezan s promjenama u mozgu. Dr. Chiu kaže da su dobrovoljcima dali kognitivne testove kako bi provjerili njihovo kratkoročno pamćenje i vrijeme reakcije.

Iako još uvijek proučavaju te podatke, on misli da će ti testovi stvarno biti informativni. Nijednom dobrovoljcu infekcija nije zahvatila pluća, a dr. Chiu misli da se razlog krije u tome što su bili mladi, zdravi i zahvaćeni malim količinama virusa.

Detaljan uvid u kretanje infekcije

U ovim pažljivo kontroliranim uvjetima istraživači su uspjeli naučiti puno o virusu i o tome kako se kreće kroz tijelo. Saznali su da male količine virusa, oko 10 mikrona, što je količina jedne kapljice kada netko kašlje ili kihne, mogu dovesti do bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije