? / Naučnici istražuju: Kako je koronavirus potpuno zaobišao gradić u Lombardiji

05. 04. 2020. u 07:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 163

U jeku pandemije COVID-19 koja je najviše ljudskih života odnijela u Italiji, javnost i naučnici zaintrigirani su viješću o gradiću u kojeg nije ušao koronavirus, a riječ je o gradiću usred Lombardije koja je epicentar pandemije.

Gradić Ferrera Erbognone smješten je 50 kilometara od centra Milana i između oko hiljadu stanovnika dosad nije bilo zaraženih osoba, što je privuklo pažnju naučnika s Mondino instituta koji se već nalaze u tom gradiću i namjeravaju provesti test uzoraka krvi kako bi pronašli objašnjenje za “otpornost“ mještana na koronavirus.

Okvirna hipoteza sugerira da su mještani Ferrera Erbognonea razvili antitijela sposobna da ih štite od koronavirusa, što bi, potvrde li to i nalazi krvi, moglo značajno pomoći u razvijanju cjepiva.

Zanimljivo je da se grad nalazi u regiji Lombardiji u kojoj je zaraženo više od 25.000, a umrlo 8.000 oboljelih osoba. Naučnike zanima postoji li neki nasljedni genetski faktor koji je spasio grad od koronavirusa.

Načelnik Giovanni Fassina, ipak, ne vjeruje da se radi o genetskim predispozicijama, već misli da je spas od koronavirusa rezultat poslušnosti mještana i njihovog pridržavanja uputa i mjera koje su donesene u okviru borbe protiv širenja virusa.

Fassina je, ipak, pozdravio zanimanje naučnika i pozvao mještane da se odazovu na testiranje krvi u laboratorijima. On je čak obećao da će općina snositi troškove istraživanja i zatražio je odobrenje resornih institucija Lombardije.

Koronavirusom je u Italiji zaraženo 124.000 ljudi, a umrlo je više od 15.000 oboljelih, piše Geek.hr. 

NEMA KOMENTARA