Kreće prvo ispitivanje cjepiva protiv virusa COVID-19

Radiosarajevo.ba
Kreće prvo ispitivanje cjepiva protiv virusa COVID-19
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Zaraženih: 101.587 

Umrlih: 3.460 

Oboljelih: 55.863 

Istraživači u Seattlu započeli su regrutovanje zdravih dobrovoljaca za učestvovanje u kliničkom ispitivanju eksperimentalne vakcine COVID-19, javljaju mediji.

Vakcina koju je razvila biotehnološka kompanija Moderna Therapeutics prvobitno je poslana Nacionalnom institutu za alergijske i zarazne bolesti (NIAID) u Marylandu, 24. februara, navodi The Wall Street Journal.

Predviđa se da će kliničko ispitivanje početi do kraja aprila.

Četrdeset i pet zdravih dobrovoljaca u dobi između 18 i 55 godina bit će uključeno u početno ispitivanje koje ima za cilj utvrditi da li cjepivo aktivira imuni odgovor, te da li davana doza izaziva štetne nuspojave, navodi se u opisu na ClinicalTrials.gov.

Cjepivo ne sadrži virus koji aktivira COVID-19, zvan SARS-CoV-2, i ne može izazvati infekciju, navodi se u izvještaju Kaiser Permanentea. Za razliku od cjepiva razvijenih protiv drugih virusa, poput ospica, ovo novo cjepivo ne koristi slab ili mrtav virus kao svoju bazu. Umjesto toga, cjepivo sadrži kratak segment genetskog materijala koji se naziva glasnik RNA, ili mRNA, generiran u laboratoriji.

Volonteri će dobiti dvije injekcije cjepiva u nadlakticu, s razmakom od 28 dana između doza. 45 učesnika bit će podijeljeno u tri grupe, pri čemu će svaka skupina primiti različitu dozu cjepiva.

Od volontera će se tražiti da prisustvuju studijskim posjetama tokom 14-mjesečne studije i dobit će 100 dolara za svaki sastanak kojem prisustvuju.

Trump odobrio budžet od 8,3 milijarde dolara za borbu protiv koronavirusa

Američki predsjednik Donald Trump odobrio je prijedlog zakona za dopunu budžeta od 8,3 milijarde dolara za borbu protiv koronavirusa Covid-19 koji je izbio u Kini a koji se širi i u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Trump je potpisao nacrt budžeta od 8,3 milijarde dolara koji je stigao u Ovalni ured, nakon što su ga danas odobrili Predstavnički dom i Senat.

Nakon ovog početnog ispitivanja sigurnosti, djelotvornost cjepiva mora se testirati u nekoliko narednih ispitivanja u većim grupama ljudi prije nego što se distribuira.

U međuvremenu, istraživači širom svijeta nastavit će raditi na održivim tretmanima kako bi pomogli ljudima koji se zaraze virusom.

Iako je ovaj napredak u razvoju cjepiva ohrabrujući, početkom ove sedmice američki zdravstveni zvaničnici kazali su da ne mogu garantovati da će cjepivo protiv COVID-19 biti finansijski pristupačno.

"Željeli bismo osigurati da radimo na tome da bude pristupačno, ali ne možemo kontrolirati tu cijenu jer nam treba privatni sektor za ulaganje," izjavio je ministar za zdravstvo i ljudske usluge Alex Azar u srijedu, navodi Market Watch.

Međutim, izvršni direktor Moderne Therapeutics Stephane Bancel izjavio je da bi njihovo cjepivo trebalo biti finansijski pristupačno, piše Livescience.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije