Koronavirus: Broj oboljelih prešao 100 hiljada, evo šta se dešava diljem svijeta

Radiosarajevo.ba
Koronavirus: Broj oboljelih prešao 100 hiljada, evo šta se dešava diljem svijeta
Foto: Wikipedia / Mapa zaraženih, 6. mart 2020.

Zaraženih: 100,379
Umrlih: 3.408
Oporavljenih: 55.988

Nažalost, sve više raste broj zaraženih od novog soja koronavirusa, koji se pojavio u decembru prošle godine u kineskom gradu Wuhanu.

Jučer su i Bosni i Hercegovini zabilježeni prvi oboljeli (dva slučaja), danas je jedan pacijent registriran i u Srbiji, u Sloveniji je šest zaraženih... Peru je potvrdio prvi slučaj koronavirusa. Kao i Vatikan i Slovačka. U Belgiji je danas broj zaraženih porastao sa 50 na 109, a Njemačka ima više od 530 slučajeva koronavirusa.

Između ostalog, na kruzeru na Nilu je otkriveno 12 osoba zaraženih koronavirusom. Krenuli su za Aswan iz Luxora - niko od zaraženih na kruzeru na Nilu kraj Egipta nije pokazivao simptome. Također, više od 700 ljudi je u karanteni u Sankt Peterburgu, što uključuje i velik broj studenata koji su možda bili u kontaktu s italijanskim studentom kojemu je koronavirus dijagnosticiran u utorak. U Rusiji je zasad zabilježeno sedam slučajeva koronavirusa, a iranske vlasti upozoravaju da će možda morati upotrijebiti silu kako bi ograničile putovanja između gradova.

Inače, u Iranu je danas zabilježeno više od 1000 novih slučajeva! 

Kina, također, bilježi 30 novih smrtnih slučajeva, a u Španiji je umrlo dvoje.

Također, organizator natjecanja za pjesmu Eurovizije koje se ove godine u maju održava u nizozemskom Rotterdamu objavio je da razmatra opcije u svjetlu epidemije koronavirusa zbog čega je odgođena i dodjela indijskih filmskih nagrada.

Zdravstvene vlasti objavile su da je 86-ogodišnji muškarac zaražen koronavirusom umro u petak u Rotterdamu, što je prva nizozemska žrtva epidemije koja je krenula iz Kine i proširila se na 85 zemalja.

Nizozemska je prvi slučaj zaraze prijavila 27. februara. U četvrtak je imala 82 slučaja.

Evo koji su događaji u svijetu otkazani zbog koronavirusa


Nizozemska televizija NRP kazala je da će organizatori Eurovizije slijediti savjete zdravstvenih vlasti pri odluci kakav će format imati taj događaj koji se održava od 12. do 16. maja.

Nisu željeli otkriti koje su alternative razmatrane osim da su brojni scenariji u igri. Taj popularni glazbeni događaj privući će u Rotterdam hiljade turista i te delegacije iz svake zemlje koja nastupa na Euroviziji, piše Jutarnji. Hiljade fanova već je kupilo ulaznice, rezervirali su letove i smještaj u nizozemskom gradu. Kako piše britanski Metro, jedan od mogućih scenarija bi bila da izvođač svake zemlje nastupi u svojoj zemlji, a sve bi se prenosilo putem video linka.

Ove godine na Euroviziji sudjeluje 41 država, a dvije polufinalne večeri te finale, 12, 14. i 16. maja, održat će se u Ahoy Areni koja može primiti 16.000 ljudi.

Organizatori večeri na kojoj se dodjeljuju nagrade Indijske međunarodne filmske akademije, koje se nazivaju i Bollywoodski Oscari, rekli su kako je svečanost odgođena.Trodnevna ceremonija trebala se održati krajem mjeseca, a radi se o najvećem događaju indijske filmske industrije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije