Evo koji su događaji u svijetu otkazani zbog koronavirusa

Radiosarajevo.ba
Evo koji su događaji u svijetu otkazani zbog koronavirusa
Foto: EPA-EFE / Evo koji su događaji u svijetu otkazani zbog koronavirusa

Organizatori jednog od najvećih svjetskih maratona, onoga u Parizu, u četvrtak su objavili kako je njegovo ovogodišnje izdanje odgođeno sa 5. aprila na 18. oktobar zbog straha od širenja zaraze koronavirusom.

"Kako bismo izbjegli otkazivanje u zadnji čas koje bi bilo loše za sudionike, u dogovoru s Uredom pariškog gradonačelnika odlučili smo odgoditi ovogodišnji pariški maraton za 18. oktobra", objavili su organizatori.

Isti dan otkazan je i Rimski maraton

Tim povodom napravili smo pregled otkazanih događaja zbog straha od ovog virusa. 

Maraton u Parizu otkazan za oktobar - undefined

Foto: EPA-EFE: Maraton u Parizu otkazan za oktobar

Svjetski kongres zračnog prometa, novi James Bond...

Svjetski kongres zračnog prometa (World ATM Congress), koji se trebao održati iduće sedmice u Madridu, otkazan je zbog širenja korona virusa, priopćili su u četvrtak organizatori.

"Zbog putnih restrikcija uvedenih izlagačima i sudionicima, kako s nacionalne tako i međunarodne razine, odlučili smo otkazati World ATM Congress 2020. Smatramo da je ovo otkazivanje sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) te u najboljem interesu javnog zdravstva i sigurnosti sudionika", navodi se u saopćenju, prenosi portal Direktno.

Ovo je drugi veliki događaj otkazan u Španjolskoj zbog tog razloga. Prošli mjesec je u Barceloni bio otkazan Svjetski kongres mobilne i telekomunikacijske industrije (Mobile World Congress).

Dodajmo i da je novi film o Jamesu Bondu 'Za smrt nema vremena', koji je u kina trebao doći u aprilu, zbog koronavirusa odgođen za novembar. Riječ je o 25. filmu iz ovog serijala, petim s Danielom Craigom i zadnjim u kojem će nastupiti taj glumac u ulozi najpoznatijeg tajnog agenta na svijetu. 

Italija zabranila javna događanja, odgođen samit SAD-Indija, vojne vježbe...

Italijanska vlada potvrdila je u srijedu da zatvara sve škole do 15. marta, zatvara kina i kazališta te zabranjuje javna događanja u cijeloj zemlji u pokušaju da obuzda širenje ovog virusa. Naredbom se nalaže "obustava događanja svih vrsta koji podrazumijevaju koncentraciju ljudi i ne omogućuju poštivanje sigurnosnog razmaka među njima od najmanje jednog metra".

Samit Europske unije i Indije koji se trebao održati u Bruxellesu u martu s indijskim premijerom Narendrom Modijem odgođen je, kao i zajedničke vojne vježbe Sjedinjenih Država i Izraela.

Zbog koronavirusa otkazan je najveći turistički sajam na svijetu, Međunarodna turistička burza (ITB) u Berlinu, koja je trebala biti održana od 4. do 8. marta.

Švicarska kompanija Palexpo, organizator međunarodnog sajma automobila u Ženevi, obavijestila je proizvođače da je skup otkazan zbog straha od širenja zaraze.

Otkazan sajam automobila u Ženevi - undefined

Foto: EPA-EFE: Otkazan sajam automobila u Ženevi

Kako se broj umrlih od novog koronavirusa povećao i u Iraku i Iranu, Saudijska Arabija u srijedu je odlučila zaustaviti godišnje hodočašće umru, takozvani "mali hadž". 

Odgođen je i venecijanski Bijenale za august. Smotra svjetske arhitekture tako će se održati od 29. augusta do 29. novembra umjesto od 23. marta do 29. novembra. Otkazan je i Sajam knjige u njemačkom Leipzigu.

Sportske manifestacije

Otkazana su i dva WTA turnira u Kini, a organizatori Davis Cup susreta Japan - Ekvador, koji se igra u Osaki, odlučili su zbog bojazni od koronavirusa da se duel igra bez gledalaca.

Vodstvo italijanskog nogometnog prvenstva u četvrtak je donijelo odluku kako će se ovoga vikenda odigrati šest utakmica 26. kola Serie A koje su bile odgođene prošlog vikenda, među kojima je i veliki derbi između Juventusa i Intera, dok će se utakmice 27. kola, koje je bilo predviđeno za ovaj vikend, igrati tek 13. maja.

Još se ne zna hoće li BiH igrati baraž u martu - undefined

Foto: EPA-EFE: Još se ne zna hoće li BiH igrati baraž u martu

Švicarsko nogometno prvenstvo prekinuto je najmanje do 23. marta, a početak japanskog nogometnog prvenstva u utorak je odgođen za najranije 15. marta.

Ostaje pitanje što će biti s nogometnim Eurom koji se igra u 12 država, ali i Olimpijskim igrama u Tokiju...

Upitno je i odigravanje baraža za Euro, u kojem igra i nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine. Zmajevi su domaćini u Zenici. Iz UEFA-e i Nogometnog saveza BiH još se niko nije oglasio, iako je bilo indicija da bi se baraž mogao  odgoditi za april. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije