Kineski naučnici u potrazi za tretmanom za COVID-19 pronašli nešto efikasno

Radiosarajevo.ba
Kineski naučnici u potrazi za tretmanom za COVID-19 pronašli nešto efikasno
Foto: EPA-EFE / Kina, mart 2020.

Tim kineskih naučnika izolirao je nekoliko antitijela za koje kažu da su "ekstremno efikasna" u blokiranju novog soja koronavirusa (SARS-CoV-2) da uđe u ćelije, što bi, eventualno, trebalo pomoći u tretmanu ili čak zaštiti od COVID-19.

Trenutno ne postoji dokazan tretman za ovu zaraznu bolest, koja se pojavila u Kini krajem prošle godine i proširila diljem svijeta u pandemiji koja je zarazila više od milion ljudi, a ubila više od 53 hiljade.

Zhang Linqi s Tsinghua Univerziteta u Pekingu kaže da bi lijek s antitijelima, kakve su on i njegov tim otkrili, mogao imati više efekta od trenutnih pristupa, uključujući i tretman plazmom - za koji je rekao da je "tretman na granici".

Plazma također sadrži antitijela, ali je ograničena krvnom grupom. 

Početkom januara, Zhangov tim i ekipa Treće narodne bolnice u Šenzenu počeli su analizirati antitijela iz krvi osoba koje su se oporavile od COVID-19; izolirano je 206 monoklonalnih antijela koja su pokazala, kako je rekao, snažnu sposobnost da se vežu na proteine virusa. 

Potom su, rekao je ovaj naučnik u intervjuu za Reuters, proveli novi test da vide da li zapravo mogu spriječiti virus da uđe u ćelije. Među prvih 20 antitijela koje su testirali četiri su spriječila viralni ulazak, a od tog broja dva su bila izrazito uspješna u tome, kazao je Zhang. 

Tim je trenutno fokusiran na pronalasku najjačih i, možda, njihovom kombiniranju kako bi se smanjio rizik od mutacije novog soja koronavirusa. 

Ako sve prođe dobro, zainteresirani ulagači mogli bi ih masovno proizvoditi za testiranje, prvo na životinjama, a kasnije i na ljudima. Grupa je u partnerstvu s Sino-U.S. biotech kompanijom, Brii Biosciences, u nastojanju da "unaprijedi više kandidata za profilaktičku i terapijsku intervenciju", kako piše u njihovom saopćenju.

"Značaj antitijela dokazuje se u svijetu medicine decenijama. Mogu se koristiti za terapiju karcinoma, autoimunih bolesti, ali i infektivnih", rekao je naučnik.

Dodaje se da antitijela nisu vakcina, ali bi se mogli dati osobama u rizičnim grupama s ciljem da se spriječi da se zaraze od infekcije COVID-19. U normalnim okolnostima, lijek treba proći oko dvije godine testiranja da bi uopće mogao doći do pacijenata, ali u svijetu pandemiju COVID-19 te se stvari kreću brže te se koraci, koji bi se prije poduzimali jedan za drugim, sada provode paralelno. 

Zhang, koji je objavio nalaze, se nada da bi antitijela mogla biti testirana na ljudima u narednih šest mjeseci. Ako budu uspješna na testiranju, proći će još neko vrijeme dok se ne počnu koristiti kao tretman. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije