Sumnjive smrti u Francuskoj - moguće teške nuspojave lijekova za virus?

Radiosarajevo.ba
Sumnjive smrti u Francuskoj - moguće teške nuspojave lijekova za virus?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Francuska agencija za lijekove (ANSM) upozorila je na moguće loše i neželjeno djelovanje lijekova za infekciju COVID-19 koji se ispituju, uputivši poziv da ih se "ni u kom slučaju" ne koristi "na svoju ruku", jer su prijavljena tri smrtna slučaja koja mogu biti povezana s tim lijekovima.

Infekciju COVID-19, podsjetimo, uzrokuje novi soj koronavirusa (SARS-CoV-2). Ista je uzrokovala pandemiju diljem svijeta, a do ovog trenutka zaraženo je više o 785 hiljada ljudi.

"Tridesetak" teških nuspojava i "tri smrti" prijavljeni su do sada kod pacijenata oboljelih od koronavirusa koji su liječeni Plaquenilom (hidroksihlorokin), ali i drugim lijekovima, kao što su Kaletra (antivirusni, kombinacija lopinavira i ritonavira), rekao je za AFP Dominique Martin, glavni direktor ANSM-a.

Te neželjene posljedice prijavljene su uglavnom u bolnicama i još se provode analize kako bi se utvrdilo mogu li se one pripisati lijekovima koje su uzimali pacijenti, kazao je on, izrazivši nadu da će prvi zaključci biti doneseni "do kraja sedmice".

ANSM je prije petnaestak dana pod "pojačan nadzor" stavio lijekove za COVID-19 koji su u fazi ispitivanja, "posebno kada se uzimaju van kliničkih ispitivanja (hlorokin, hidroksihlorokin, azitromicid, lopinavir/ritonavir, tocilizumab, kolhicin)".

"Savršeno je jasno da se lijekovi, s obzirom na okolnosti, moraju ispitati, ali te proizvode svejedno treba kontrolirati", rekao je Martin.

U tom smislu "posebnu pažnju" zaslužuje hidroksihlorokin, u kombinaciji s antibiotikom azitromicinom, koji su u centru pažnje od kada je francuski profesor Didier Raoult objavio dvije sporne studije, koje, kako tvrdi, potvrđuju njihovu "djelotvornost" protiv koronavirusa, napominje glavni direktor ANSM-a.

Njihova kombinacija "povećava rizik" od poremećaja srčanog ritma "koji može uzrokovati srčani zastoj", kaže on.

To "još više vrijedi za pacijente koji boluju od infekcije COVID-19", zbog posebnih metaboličkih poremećaja koji prate tu bolest, piše Al Jazeera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije