Najopasniji ostaci hrane: Šta smijete podgrijavati, a šta ne

Radiosarajevo.ba
Najopasniji ostaci hrane: Šta smijete podgrijavati, a šta ne
FOTO: Arhiv / Piletina
Danas rijetko ko može priuštiti svježe pripremljene obroke, a prosječnom zaposlenom čovjeku oko polovicu svih obroka čine ostaci.

Naime, često skuhamo ručak za sutra, jer zbog obaveza i ubrzanog ritma života ne možemo drukčije te nam je tako lakše.

No, možda biste ovo ipak trebali pročitati kako se ne bi dogodilo da konzumirate namirnice koje su štetne po zdravlje kada odstoje ili se podgriju, prenosi Woman's Day.

Celer

Pravite li supu u koju stavljate svježi celer svakako se pobrinite da ga nakon što supu skuhate izvadite i pojedete, jer sadrži nitrate koji postaju otrovni ako se griju naknadno.

Jaja

Nikada, ali baš nikada ih ne smijete grijati kada ih već jednom skuhate. Da li je kajgana ili su kuhana jaja, svejedno, pojedite svježe nakon spremanja te radije bacite nego da grijete u mikrovalnoj nakon što nekoliko sati odstoje. Jaja se smiju jesti hladna, ali nikako podgrijana ili dan nakon kuhanja.

Špinat

Špinat se kao ni jaja ne smije jesti sutradan nakon što se skuha, te također sadrži nitrate koji sami po sebi nisu toksični, ali podgrijavanjem postaju.

Krompir

Znamo oduvijek kako se niti nakon nekoliko sati stajanja ne smije jesti, a kamoli grijati ili sutradan konzumirati. Krompir pocrni, te ga svakako odmah pojedite, a ono što ne iskoristite, bacite da ne biste slučajno pojeli nakon stajanja.

Gljive

One su još jedna od namirnica koja je nevjerojatno sočna i ukusna, no također spada u one koje podgrijane nisu dobre za zdravlje. Naprotiv, dobiju se grčevi, proljev i smetnje. Ni supe od gljiva ne grijte.

Riža

I s njom ćete imati problem ako je jedete nakon što odstoji, jer nekuhana sadrži bakterije koje se kuhanjem uništavaju, pa ako je skuhate i ostavite satima na sobnoj temperaturi bakterije se razmnože i ako je takvu pojedete, mogli biste dobiti proljev.

Piletina

Kada se podgrijava po drugi put nakon što se već jednom skuha, mogli biste imati problem zbog proteina koje sadrži pa ako je već podgrijavate naknadno, barem se pobrinite da se "puši" od vrućine. Tako ćete biti sigurni da nećete imati probavne tegobe nakon konzumiranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije