Greške kod pripreme gljiva koje svi radimo

Radiosarajevo.ba
Greške kod pripreme gljiva koje svi radimo
Gljive su nezamjenjiva namirnica, jer imaju malo kalorija i blaga su okusa pa se odlično slažu s drugima i lijepo ih nadopunjavaju.
Da biste ih pravilno sačuvali i pripremili te dobili najbolje od njih, vrijedi imati na umu nekoliko savjeta kulinarskih stručnjaka.

Poseban tretman u frižideru

"Njima je potreban zrak", naglašava stilistica za hranu Sue Li te za Bon Apetit dodaje da kako će gljive zatvorene u posudi dobiti blago sluzavu i naboranu teksturu. Zapravo ih treba čuvati u otvorenoj papirnatoj vrećici kako bi ostale svježe i nepromijenjenog izgleda.

Kako se ne bi isušile, preko njih nježno stavite komad papirnatog ubrusa. I nikako ih nemojte prati prije stavljanja u frižider već pred samo kuhanje ako imate tu naviku jer će ih dodatna vlaga uništiti.

Treba li uopće prati gljive i zašto moraju biti dobro posušene

Ovdje su jako podijeljena mišljenja, jer neki ne mogu zamisliti da namirnicu ne operu prije upotrebe, a neki smatraju suprotno pa će na primjer gljive samo prebrisati papirnatim ubrusom. Kako god bilo, slažu se u jednom – ne smiju biti mokre prije kuhanja, jer će zbog toga ostati gumenog okusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije