Misteriozna priča o stvarnoj 'uspavanoj ljepotici': Otišla u krevet i probudila se poslije 32 godine

0
Radiosarajevo.ba
Misteriozna priča o stvarnoj 'uspavanoj ljepotici': Otišla u krevet i probudila se poslije 32 godine
Foto: Creative Commons / Karolina Olsson

Jeste li se ikada probudili nakon dubokog sna i osjećali kao da ste spavali decenijama? U stvarnosti, obično je prošlo samo nekoliko sati, ali ne za Karolinu Olsson.

Karolina, iz Švedske, postala je poznata kao stvarna "uspavana ljepotica" nakon što su se pojavile priče da je zaspala kada je imala 14 godina, i probudila se kada je imala 46. Sigurno mnogi od nas ponekad osjećaju kao da bismo mogli iskoristiti 32 godine sna, ali godine koje je Karolina provela spavajući nisu bile samo posljedica teške sedmice.

Krenimo od početka. Karolina je bila jedina djevojka u porodici sa petero braće, rođena je 29. oktobra 1861. godine.

Spektakl dva turska velikana: Edin Džeko i Fenerbahce traže pobjedu i posljednju nadu za trofej

Spektakl dva turska velikana: Edin Džeko i Fenerbahce traže pobjedu i posljednju nadu za trofej

Odrastala je s porodicom normalno prvih 14 godina svog života, ali 1876. godine vratila se kući jednog dana s otečenim licem i nepodnošljivom zuboboljom.

Rekla je svojoj porodici da se okliznula na ledu dok je prelazila preko zamrznute rijeke, i kad je bol postala previše jaka za Karolinu, roditelji su je poslali na spavanje. Nisu znali da se neće probuditi sve do 1908. godine.

Misterija o D. B. Cooperu: Tražio skoro 400.000 KM, pa skočio - 50 godina ga traže

Misterija o D. B. Cooperu: Tražio skoro 400.000 KM, pa skočio - 50 godina ga traže

Na početku, zabrinuta porodica i komšije skupili su novac potreban da doktor pregleda Karolinu, ali kada je nisu uspjeli probuditi, samo su nastavili redovno provjeravati njeno stanje...

Tokom vremena, Karolinino stanje ostalo je nepromijenjeno, čak i kada su je odveli u bolnicu i pokušali je probuditi električnom strujom. Ljekari iz raznih područja bili su zbunjeni njenim stanjem, jer je to izmicalo uobičajenom razumijevanju poremećaja spavanja.

Karolina Olsson
Foto: Creative Commons: Karolina Olsson

Karolinina majka nastavila se brinuti za nju tokom godina, navodno ju je hranila mlijekom dok je spavala, a kad je majka preminula 1905. godine, obitelj je angažovala pomoćnicu da se brine se za Karolinu. Tri godine kasnije, pomoćnica je čula čudne zvukove iz Karolinine sobe.

Požurila je gore i zatekla 46-godišnju ženu kako posrće po sobi i plače. Navodno nije imala nikakva sjećanja na 32 godine koje je provela spavajući, i više nije prepoznavala svoju braću.

Ljekari su je testirali i bili su šokirani kad su otkrili da je, osim što je izgubila na težini i ponašala se mnogo mlađe nego što je zaista bila, Karolina bila uglavnom nepromijenjena nakon godina provedenih u horizontalnom položaju.

Karolina Olsson
Foto: Creative Commons: Karolina Olsson

Brzo je povratila snagu i govor, ostavljajući neke ljude da nagađaju je li zaista spavala ili je cijeli događaj bio elaboratna prevara kako bi se Karolina, iz nekog razloga, spriječila da komunicira sa svijetom.

Švedski psihijatar Harald Froderstrom izrazio je vjerovanje da je Karolina možda pretrpjela neku vrstu psihoze izazvane traumatičnim događajem, ali do današnjeg dana njena priča ostaje okružena misterijom i zagonetkom, piše Unilad.

Nakon što se probudila, Karolina je živjela još 42 godine prije nego što je preminula 1950. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije