Misterija o D. B. Cooperu: Tražio skoro 400.000 KM, pa skočio - 50 godina ga traže

0
Radiosarajevo.ba
Misterija o D. B. Cooperu: Tražio skoro 400.000 KM, pa skočio - 50 godina ga traže
Foto: FBI / D.B. Cooper

U popodnevnim satima 24. novembra 1971. neupadljiv čovjek koji se zove Dan Cooper prišao je šalteru Northwest Orient Airlinesa u Portlandu, Oregon. Koristio je gotovinu da kupi kartu u jednom pravcu na letu #305, na putu za Seattle, Washington.

Tako je počela jedna od velikih nerješenih misterija u historiji FBI. Cooper je bio miran čovjek koji je izgledao kao da je u srednjim 40-im godinama, nosio je poslovno odijelo sa crnom kravatom i bijelom košuljom. Naručio je piće, burbon i sok, dok je čekao da avion poleti.

Nešto poslije 15 sati, on je stjuardesi dao poruku u kojoj je naznačio da ima bombu u aktovci i želio je da ona sjedne pored njega. Zapanjena stjuardesa je uradila kako joj je rečeno. Otvarajući jeftinu torbicu, Cooper joj je pokazao masu žica i štapića crvene boje i zahtijevao od nje da zapiše šta joj je rekao.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Ubrzo je uputio novu poruku pilotu aviona u kojoj je pisalo da on zahtijeva četiri padobrana i 200 hiljada dolara (357,5 hiljada KM). Kada je avion sletio u Seattle, otmičar je zamijenio 36 putnika na letu za novac i padobrane.

Cooper je ipak zadržao nekoliko članova posade, a avion je ponovo poletio, te je naredio pilotu da odredi kurs za Mexico City.

Jedan od neiskorištenih padobrana
Foto: FBI: Jedan od neiskorištenih padobrana

Negdje između Seattlea i Rena, nešto poslije 20 sati, otmičar je učinio nešto nevjerovatno: Iskočio je iz zadnjeg dijela aviona sa padobranom i novcem za otkup. Piloti su bezbijedno sletili, ali Cooper je nestao u noći i njegova konačna sudbina je do danas ostala misterija.

FBI je saznao za zločin u letu i odmah je otvorio opsežnu istragu koja je trajala mnogo godina. Intervjuisali su stotine ljudi, pratili tragove širom nacije i pretražili avion u potrazi za dokazima. Do petogodišnjice otmice, razmotrili su više od 800 osumnjičenih i eliminisali sve osim jednog čovjeka sa liste.

Tokom otmice, Kuper je nosio ovu crnu kravatu J.C. Penney, koju je skinuo pre nego što je skočio
Foto: FBI: Tokom otmice, Kuper je nosio ovu crnu kravatu J.C. Penney, koju je skinuo pre nego što je skočio

Jedna osoba sa liste, Richard Floyd McCoy, i dalje je glavni osumnjičeni među mnogima. Pronašli su i uhapsili McCoya zbog slične otmice aviona i bijega padobranom manje od pet mjeseci nakon Cooperovog leta. Ali McCoy je kasnije isključen jer nije odgovarao gotovo identičnim fizičkim opisima Coopera koje su dale dvije stjuardese.

Možda Cooper nije preživio svoj skok iz aviona. Na kraju krajeva, padobranom koji je koristio nije moglo da se upravlja, njegova odjeća i obuća nisu bili pogodni za grubo slijetanje, a on je skočio u šumovitu oblast noću - opasan prijedlog za iskusnog profesionalca, što dokazi sugerišu da Cooper nije, pišu mediji.

Ova teorija je dobila dodatni poticaj 1980. godine kada je mladić pronašao truli paket pun novčanica od dvadeset dolara (ukupno 5.800 dolara) koji su odgovarali serijskim brojevima novca za otkup.

Novac pronađen 1980. koji je odgovarao serijskim brojevima novca za otkupninu
Foto: FBI: Novac pronađen 1980. koji je odgovarao serijskim brojevima novca za otkupninu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije