Misterija u Los Angelesu: Naselje luksuznih vila nestaje u provaliji, a niko ne zna zašto?

0
Radiosarajevo.ba
Misterija u Los Angelesu: Naselje luksuznih vila nestaje u provaliji, a niko ne zna zašto?
Foto: Screenshot / Klizište uništilo desetak kuća

Tri dana nakon što je klizište uništilo desetak kuća na brežuljku na jugu Kalifornije, uzrok katastrofe još uvijek nije jasan, iako se kuće nastavljaju polako spuštati u kanjon.

Šesnaest osoba je raseljeno od trenutka kada se tokom vikenda zemlja između kuća počela pomicati i kliziti.

Video snimljen od strane vatrogasne službe okruga Los Angeles i objavljen na Twitteru prikazuje razaranje kuća na vrhu brda u Rolling Hills Estates, gradu s nešto više od 8.000 stanovnika, udaljenom oko 50 kilometara južno od Los Angelesa.

Sjećanje na Bojana Tončića: U jeku NATO bombardovanja rekao ne Vojsci Jugoslavije

Sjećanje na Bojana Tončića: U jeku NATO bombardovanja rekao ne Vojsci Jugoslavije

Dvorišta pogođenih kuća su potpuno odvojena od asfalta kojim su nekad bile povezane, a krovovi i garaže su se srušili.

Janice Hahn, nadzornica okruga LA čiji okrug uključuje Rolling Hills Estates, opisala je štetu kao "iznenađujuću". "Rečeno mi je da ne možemo ništa učiniti da zaustavimo ono što se događa", rekla je Hahn za Los Angeles Times. "Zato je sada pitanje čekanja i gledanja. Čekamo da kuće padnu."

Procjena materijalne štete od poplava u TK iznosi 18 miliona KM, neophodna pomoć viših nivoa vlasti

Procjena materijalne štete od poplava u TK iznosi 18 miliona KM, neophodna pomoć viših nivoa vlasti

Predstavnik okruga je obećao ponovno procijeniti vrijednosti imovine uništenih kuća i potencijalno smanjiti ili ukinuti njihove poreze na imovinu, izjavio je grad u online saopćenju.

Gradsko vijeće Rolling Hills Estatesa, gdje se desila katastrofa, planira proglasiti stanje izvanredne situacije u utorak.

Rolling Hills Estates je osnovan 1957. godine s ciljem očuvanja "ruralne atmosfere", koju karakterizira brežuljkasti krajolik, prema gradskoj web stranici. Danas je ovaj grad uglavnom naseljen srednjom klasom bijelaca i Azijata, a prema najnovijem popisu stanovništva, ima prosječni kućni prihod od 160.000 dolara (285 hiljada KM).

Zemlja ispod grada je već 50 godina pod nadzorom geologa jer su se sediment u kojem se temelji pogođenih kuća nalaze, vremenom slegli, naborali i pomiču se.

"Zamislite da napravite "kanal" na piti od višanja, čitavo punjenje će pasti u rupu, i to se upravo ovdje događa. Bez obzira je li to zbog padavina ili smo jednostavno prešli prag, s geološkog gledišta bilo je samo pitanje vremena", rekao je Colin Robins, docent za okolišne nauke na Claremont McKenna Collegeu.

Obilne padavine u Srebrenici aktivirale klizište i izlijevanje rijeke Križevice

Obilne padavine u Srebrenici aktivirale klizište i izlijevanje rijeke Križevice

Neke službene osobe su spekulisale da je obilna kiša koja je pogodila Kaliforniju krajem prošle godine i početkom 2023. godine mogla dovesti do klizišta. Međutim, tačan uzrok neće biti poznat sve dok geolog ne pregleda zemlju koja se srušila na Peartree Lane.

Rolling Hills Estates se nalazi na poluostrvu Palos Verdes, koje se uzdiže iznad Tihog okeana i poznato je po luksuznim imanjima i vinarijama.

Među istraživačima poput Robinsa, ovo područje je poznato po svojoj osjetljivosti na klizišta i mekom sedimentu. Godine 1956. klizište je uništilo 140 kuća u području Portuguese Bend u gradu Rancho Palos Verdes, također na poluostrvu, a zemlja i dalje pokazuje pokrete, piše theguardian.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije