Maca vam se uvlači u krevet ili spava na glavi: Evo i zašto

Radiosarajevo.ba
Maca vam se uvlači u krevet ili spava na glavi: Evo i zašto
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Mačke mogu biti ćudljive i djelovati nezainteresovano. Zato vas iznenadi kad vam se vaš ljubimac noću uvuče u krevet.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih mačke vole spavati s nama, kaže stručnjak za ponašanje mačaka Mikel Delgado za Reader's Digest.

Traži sigurnost

Mačke su uvijek spremne napasti ili se braniti, a vrijeme spavanja je vrijeme kad su najugroženije.

“S obzirom da su uvijek spremne za akciju, ima smisla što traže dodatnu zaštitu od svog vlasnika”, rekao je Delgado i savjetovao da je pustite da se sklupča pored vas.

Ako vam mačka spava u blizini, to znači i da vam vjeruje i da se uz vas osjeća sigurno.

Traži toplinu

“Mačja normalna tjelesna temperatura niža je od ljudske zbog čega ih često možete vidjeti na osunčanom prozoru ili nagurane u pretijesnu kutiju”, objasnio je Delgado.

Označava svoj teritorij

Delgado ističe da mačke vole označiti teritorij svojim mirisom, a kad spavaju na vama, možda vas označavaju kao nekog svog.

Želi se povezati

“Nije neobično da vas mačka doživljava kao jastuk jer i međusobno jedna s drugom mačke to rade, pa možete biti dobra alternative”, pojasnio je Delgado.

Postoji li razlog zašto neke mačke spavaju na određenim dijelovima tijela?

“Ako vam mačka voli spavati u blizini glave, to je vjerovatno zato što vaše tijelo isijava toplinu dok spavate. Također, u snu ne 'vrtimo' s glavom, pa mačka zna da je manje vjerovatno da ćemo je udariti s rukom ili nogom”, kazao je i dodao da mačke vole i miris šampona ili prirodnih ulja za kosu.

Treba li mačku pustiti da s nama spava?

“Svakako prisutnost mačke može pomoći u oslobađanju od stresa, a omogućava vam i da se bolje povežete. No mnoge su mačke aktivne u večernjim satima, pa razmislite hoće li vam to smetati”, rekao je Delgado i upozorio da mačke nikada ne bi trebale spavati s djecom mlađom od pet godina zbog opasnosti od gušenja i da ne ogrebe dijete ako se po noći prestraši, piše 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije