Život sa šapicama: Evo zašto su mace melem za vaše zdravlje

Radiosarajevo.ba
Život sa šapicama: Evo zašto su mace melem za vaše zdravlje
FOTO: AA / Mačke

Mačke jasno vide kada se ne osjećamo dobro i imaju pozitivan učinak na ljude.

Zato, ako imate macu biće vam još draže zbog toga nakon što ovo pročitate. A ako se mislite hoćete li je imati, ovo će sigurno prevagnuti.

Donosimo vam šest razloga zašto je život sa šapicama dobar za zdravlje, zašto su mačke melem.

Mačke smanjuju nivo stresa

Američki istraživači su dokazali da mačke smanjuju nivo stresa svojih vlasnika. Tokom maženja mačke povećano se ispuštaju hormoni sreće, dok se istovremeno smanjuje nastajanje hormona stresa. Predenje mačke pojačava efekt opuštanja.

Mačke su dobre za srce

Kada smo pod stresom, naš krvni pritisak raste. Oni koji hronično pate od visokog pritiska imaju povećan rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Budući da mačke imaju pozitivan učinak na nivo stresa, u skladu s tim se smanjuje i rizik od bolesti.
Istraživanja su pokazala da u domaćinstvima s mačkama ima 30 odsto manje srčanih udara.

Mačke liječe kosti

Predenje mačke ima opuštajući učinak, ali isto tako ujednačeni zvuk brujanja mačke ima ljekovit učinak na kosti. Tako se prijelomi kostiju kod mačaka liječe znatno brže, a za to je odgovorna frekvencija predenja od oko 25 herca.
Zato je predenje djelotvorno I kod ljudi.

Mačke smanjuju rizik od alergija kod djece

Novopečeni roditelji se često brinu o tome da bi njihova mačka mogla negativno djelovati na zdravlje novorođenčeta. Ali, istina je upravo suprotna.
Djeca koja odrastaju uz mačku imaju manji rizik od razvoja alergija.

Mačke su osjetljive

Čini se da su mačke jako senzibilne kada se radi o našem zdravstvenom stanju. One jasno vide kada se ne osjećamo dobro.

Mačke mogu biti terapeuti

Zbog njihovog pozitivnog učinka na ljude, mačke se sada također koriste u liječenju životinja. Terapija mačkama može pomoći starijim ljudima s demencijom i djeci s ADHD-om. One pružaju pacijentu osjećaj sreće i djeluju protiv osjećaja usamljenosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije