Ljubimci / Psi i zima - je li im mnogo hladno i kako im pomoći

19. 01. 2020. u 09:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 221

Svi koji imaju pse, bez obzira da li su u kući ili napolju, tokom zime se često zapitaju – da li im je hladno.

Ne podnose svi psi jednako hladnoću i to zavisi od pasmine, odnosno vrste dlake koja ga štiti. Ako imate na primjer bernardinca, neće mu smetati ni ako su temperature ekstremno niske. 

Naravno, ako takav vaš ljubimac boravi u kući, neće podnijeti snijeg ili led kao pripadnik iste pasmine koji živi u dvorištu. Zato stručnjaci ne preporučuju da dugo budu napolju.

Isto to se ne preporučuje ni za kratkodlake pse kao što su njemački bokser i doberman, kojima može biti manje hladno ako imaju pseći kaputić.

Psi i snijeg - undefined

Foto: Pixabay.com: Psi i snijeg

S druge strane, ako imate psa u dvorištu, morate se pobrinuti da ima adekvatnu kućicu koja će mu biti sklonište, upozoravaju stručnjaci.

Pseća kućica, naime, mora biti odignuta od tla, a unutra imati pregradu iza koje se pas može skloniti od vjetra koji ulazi kroz vrata. Također, pas ne bi zimi trebao ležati direktno na betonu u svojoj kućići.

U ove hladne dane trebat će mu i koja dodatna dekica.

Ako pak ne možete pružiti ovakve uslove, pustite psa u garažu ili drugi zatvoren prostor jer nikome nije ugodno biti napolju na niskim temperaturama.

Posebnu pažnju treba posvetiti prehrani psa koji je vani. Hladnoća povećava potrošnju kalorija,pa takve pse treba vrlo kvalitetno hraniti čak i prije zime.

Još jedan važan savjet jeste da mu održavate krzno jer samo zdravo i uređeno krzno ima zadovoljavajuću ulogu u termoregulaciji.

I psi se znaju uvrijediti i naljutiti na vlasnika, stručnjaci otkrivaju znakove

I psi se znaju jako naljutiti i prihvatati k srcu vaše postupke. A evo i nekoliko znakova po kojima ćete prepoznati to stanje. Ako vaš ljubimac više puta liže nos i usne iako u blizini nema hrane, to je znak da se ljuti na vas ili je pod stresom.

Kada je u pitanju igra na snijegu, budite uvjereni da u pahuljama pas uživa. Ipak, na snijeg ga odvedite u najtoplijem dijelu dana i svakako se pobrinite za njegove šape. Ako je čupav, ošišajte mu dlake između prstiju kako se za njih ne bi hvatao snijeg i led.

Važno je znati da psa sušite suhim peškirom nakon igre u snijegu. Obrišite mu samo trbuh i šape. Nemojte mu trljati leđa jer tako vlagu utrljavate do kože. I nemojte psa sušiti fenom. Boje ga se, a topli zrak ionako ne može prodrijeti kroz gustu donju dlaku.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA