Koliko sklekova biste trebali raditi dnevno, da bi se vidjeli rezultati

Radiosarajevo.ba
Koliko sklekova biste trebali raditi dnevno, da bi se vidjeli rezultati
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Pitanje koliko sklekova dnevno treba raditi, može biti prvi korak prema stjecanju navika u vježbanju i postizanju željenog cilja, piše Love to Know.

Prosječan broj sklekova dnevno

Sudeći prema Lawrenceu A. Goldingu, sa Sveučilišta u Nevadi, postoji određeni broj sklekova koji biste trebali napraviti na dnevnoj razini, a koji se određuje na osnovi godina i stupnja sposobnosti. Ovdje možete pogledati odvojenu tablicu na osnovi koje ćete znati koliko bi muškarci, a koliko žene trebale raditi sklekova, piše Index.hr.

Tablica za muškarce

Tablica za muškarce - undefinedTablica za žene
Tablica za žene - undefined

Koristi od sklekova

Sklekovi su jedna od najraznovrsnijih vježbi koje možete raditi. Od standardnih sklekova, pa do sklekova pod kutom, imate mogućnost prilagoditi svoju rutinu, omogućavajući vježbanju rasti s razinom vaše snage. Ovdje nema potrebe ni za kupovinom posebne opreme, sve što vam treba je čisti pod na koji možete leći. Kako raste vaša snaga, tako raste i mogućnost dostizanja 100 sklekova, što se često čini nezamislivim.

Koliko sklekova biste trebali raditi dnevno?

Iako bi bilo lijepo da svi dostignu okruglu brojku od 20, 50 ili 100 sklekova, istina je da su svačije tjelesne sposobnosti drugačije, a samim time i mogućnost dostizanja određenog broja sklekova dnevno. Ako tek počinjete s treninzima, napravite 5 sklekova kako treba i to će biti dovoljno za početak. Ako ste već dostigli neku razinu kondicije, ovaj broj slobodno može biti i 20, 30 ili 100. Stvar je u tome da naučite koji broj sklekova je idealan za vas u određenom trenutku.

Odredite vaš savršeni broj

Kako biste odredili koliko sklekova trebate napraviti dnevno, prvo se uvjerite u to da ih radite ispravno. Najlakše je varati i dodavati sebi još nekoliko ponavljanja. Fokusirajte se držati svoja leđa ravnim i spustiti se u svaki sklek potpuno ravno prije nego što se ponovo podignete nazad.

Sada je vrijeme odrediti koji su vaši ciljevi. Ako vam je cilj postati jači i oblikovati mišiće, onda znajte da ćete se morati prilično umoriti. To znači da ćete morati vježbati savršene sklekove sve dok ne dođe do toga da vaše ruke ne mogu više izdržati vašu težinu.

Ako vam je cilj povećati svoju izdržljivost ili, jednostavno, postići toliko željenih 100 sklekova, trebate raditi više setova s manje ponavljanja u njima. Počnite tako što ćete pronaći točku u kojoj dostižete umor i zatim napravite dva ponavljanja manje od toga. Dakle, ako možete napraviti 25 sklekova prije nego što se umorite, onda trebate napraviti 23 skleka u svakoj seriji i imati odmor između serija. Svakih nekoliko dana povećavajte broj sklekova za jedan, sve dok ne postignete svoj cilj.

Za razliku od napornih vježbi s opterećenjem i utezima, sklekove možete raditi svakog dana. Ključ je u tome da radite dovoljno sklekova da izazovete sebe i postignete cilj koji želite.

Promijenite navike

Kako postoji više načina za raditi sklekove, njihov broj može se mijenjati ovisno o načinu na koji ih radite. Ovo su tri vrste sklekova:

Standardni

Spojeni dlanovi: Primaknite dlanove jedan drugom ispod grudi, jer tako više vježbate svoj triceps.
Raširene ruke: Ruke su vam šire razdvojene u ovoj poziciji i tako vježbate grudi i ramena.

Broj i vrsta sklekova koje možete raditi u velikoj mjeri ovise o jačini snage vaših mišića u određenim područjima.

Pokušajte promijeniti svoj način vježbanja sklekova, uključite više stilova, uvjerite se da ih radite pravilno i povećavajte njihov broj onako kako rastu vaša sposobnost i snaga.

Postavljanje ciljeva sebi i zadavanje broja sklekova koji želite postići dnevno može vam pomoći održati motivaciju i nastaviti s održavanjem kondicije. Bilo da počinjete s brojkom od 10 ili od 100, imajte na umu svoj cilj i to će vam pomoći postići svoje rezultate brže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije