Savjeti / Kako odgovoriti na glavno pitanje na razgovoru za posao

21. 02. 2020. u 16:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 7

Kada ste na razgovoru za posao, želite da vas pitaju zašto želite baš taj posao. To pitanje daje vam najveću mogućnost da ga iskoristite u svoju korist. Poslodavac tim pitanjem želi shvatiti šta je vaša motivacija za specifični posao i koliko ga želite.

Tim pitanjem poslodavac vam zapravo govori: 'Evo ti prilika da me uvjeriš da si ti prava osoba koju trebam za taj posao'. U odgovoru bi trebali navesti posebne stvari iz svoje karijere, iskustva, talente, hobije, obrazovanje i slično što vas čini idealnim za određeni posao. Uvijek dodajte i da će vam novo mjesto biti intelektualni izazov i prilika da nastavite s izgradnjom svoje karijere u pravom smjeru. Ponudite i konkretne razloge zašto vam se sviđa firma za koju želite raditi.

Pokušajte se kloniti uobičajenih odgovora koje svi daju jer vam je ovo prilika da budete što jeste i govorite iz srca. Ipak, ne zaboravite da se želite prikazati kao netko pun entuzijazma, dinamičan i jako motiviran. Također, bitno je da obratite pažnju i na to kako govorite. Monoton ton će brzo dosaditi svima i zapravo nitko neće ni čuti što govorite već će samo čekati da prestanete. No ako ste strastveni i uzbuđeni, sva pažnja će biti na vama i tome što govorite, piše Forbes.

Savjeti kako odgovoriti na pitanje:

  •  Pohvalite sagovornika i tvrtku tako što ćete reći nešto povoljno o njihovoj reputaciji, proizvodima i uslugama.
  •  Jasno artikulirajte zašto je ovaj posao savršen za vas.
  •  Usporedite svoje vještine, iskustvo, obrazovanje i osobnost s opisom posla. Zatim, izrazite koliko su vaše vještine relevantne za posao te kako će vam omogućiti uspjeh u organizaciji.
  •  Objasnite zašto je taj posao idealan za vas i zašto ste vi idealni za taj posao.
  •  Objasnite ukratko zašto vjerujete da će vam ovaj posao pomoći da rastete i napredujete u karijeri.
  •  Navedite nekoliko primjera kako ćete pomoći kompaniji.

 

NEMA KOMENTARA