Istraživanje pokazalo: Evo kada muškarci u potpunosti sazriju

Radiosarajevo.ba
Istraživanje pokazalo: Evo kada muškarci u potpunosti sazriju
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Većina muškaraca, čak i kad odraste, se nastavlja ponašati kao djeca.

Tako su često u muško-ženskim odnosima žene uvijek one koje preuzimaju odgovornost i ponašaju se zrelije, a kratko istraživanje sa Oxforda ima odlično objašnjenje za to, prenosi Wall.hr.

Istraživanje objavljeno na Univerzitetu u Oxfordu bavilo se proučavanjem razlika u zrelosti u razvoju muškaraca i žena. Uporedili su sve rezultate i izvukli zaključke o mogućim razlikama.

Cilj istraživanja bio je otkriti koje se funkcije mozga mijenjaju tokom procesa sazrijevanja, a koje ostaju iste. Koristila se magnetna rezonanca kako bi se pregledale aktivnosti mozga 121 učesnika u dobi od četiri do 40 godina.

Rezultati su pokazali da, iako mozgovi muškaraca imaju isti potencijal za funkcionisanje u svakodnevnom životu, muškarci često pokazuju određeno odlaganje u dugoročnom razvoju funkcionalnih mreža u poređenju sa ženama. To može trajati oko 40 godina, navodi se u rezultatima istraživanja pa se može reći da muškarci u potpunosti sazriju tek u 40-ima.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije