Nije šala: Plaćaju ležanje u kadi pet dana

Radiosarajevo.ba
Nije šala: Plaćaju ležanje u kadi pet dana
Foto: ESA / Rade studiju

Opuštajuća kupka za mnoge je savršen način da se odmore nakon dugog radnog dana, a sada biste mogli biti i plaćeni za taj posao.

Naime, Evropska svemirska agencija (ESA) provodi malo čudnu studiju u kojoj će sudionici morati provesti u kadi pet dana.

Traži se 20 žena koje bi u tome učestvovale, a u eksperimentu će se koristiti posebno dizajnirane kade za suho uranjanje. Cilj je istražiti na koji način bestežinsko stanje utiče na ljude.

Iako ova ideja ležanja u kadi pet dana zvuči prilično privlačno, iz ESA su upozorili da ekperiment nije šala, piše Mirror.

„Imamo mnogo prijava, ali ova studija nije šala. Ležanje u krevetu zvuči zabavno, ali zadovoljstvo nestaje vrlo brzo - pogotovo kada se uzima krv i radi biopsija mišića. Mi pozdravljamo spremnost volontera da žrtvuju svoj svakodnevni život u korist istraživanja“, kazala je Jennifer Ngo-Anh, voditeljica ESA-inog tima.

Rade studiju - undefined

Foto: ESA: Rade studiju

Iako se tek treba objaviti koliko će volontera biti plaćeno ili kada će početi, na osnovu ranijih eksperimenata se može zaključiti da će svota novca biti velika.

Prošle je godine NASA platila 14.000 funti za svoju studiju tokom koje su učesnici proveli 89 dana u krevetu!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije