Kako da najlakše savladate strane jezike: Prilagodite se vlastitom modelu učenja

0
Radiosarajevo.ba
Kako da najlakše savladate strane jezike: Prilagodite se vlastitom modelu učenja
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Šta je najgore kod učenja jezika? Kladim se da je "vokabular" bila misao koja vam je pala na pamet. Liste vokabulara i kartice: Studentska noćna mora. Glavni razlog zašto svi mrzimo ovaj dosadni (ali vrlo važan) dio učenja jezika vjerovatno je taj što nismo pronašli pravu metodu učenja za naš individualni stil učenja.

Možete ili ne morate vjerovati u postojanje različitih stilova učenja. Oslanjanje na vaš stil učenja ne donosi ništa osim koristi: učenje jezika postaje zabavnije i efikasnije u isto vrijeme. Dakle, kako bi bilo da pogledamo različite tipove stilova učenja i kako svaki stil može naučiti vokabular na efikasniji način?

Postoji mnogo različitih modela stilova učenja i pristupa. Analizirat ćemo modele: vizualni, slušni, čitanje i pisanje, kinestetički.

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Japanci izumili pametnu masku koja prevodi na osam jezika

Japanci izumili pametnu masku koja prevodi na osam jezika

Vizualni pristup

Ako ste više vizualni učenik, volite zapravo vidjeti svoj vokabular. Dakle, razmišljate li u slikama kada čujete riječi? Da li volite da vaše riječi budu predstavljene slikama, grafikonima, video zapisima ili mapama? Pa, onda definitivno imate sklonost prema ovom stilu učenja. Kako bi bilo da isprobate Babbel's Flashcards kako biste revidirali svoj naučeni vokabular? Slike na njima mogu vam pomoći da zapamtite riječi. Pogledajte i Babbelov YouTube kanal. Ovdje imate priliku da naučite nove riječi na zabavan i vizualan način, onako kako vam se sviđa, piše Babbel.

Slušni model

Da li se dobro sjećate razgovora koje ste vodili? Sjećate li se cijelih dijaloga iz vaše omiljene TV emisije? Da li više volite da čitate informacije naglas da biste ih stekli? Dobrodošli u tim slušalaca! Da biste revidirali vokabular u aplikaciji Babbel, koristite alat za slušanje, koji vam omogućava da zaista čujete riječ i nakon toga pronađete njen prijevod. 

U Finskoj strani jezik uvode već od prvog razreda osnovne škole

U Finskoj strani jezik uvode već od prvog razreda osnovne škole

Čitanje i pisanje

Volite i trebate sažetke, a više volite učiti sami, upijajući nove informacije, možda čak i stvarajući malu pisanu priču oko svog novonaučenog rječnika. Kada koristite svoju aplikaciju Babbel za učenje vokabulara, pogledajte odjeljak Pisanje: tu možete čitati prijevode i pisati nove riječi i fraze. 

Kinestetički model

Zaista volite provoditi stvari u praksi i raditi stvari svojim rukama, i vjerujete u mudrost procesa. Trebate sklopiti namještaj? Zaboravite uputstva i uradite to, zar ne?! Ne plašite se neuspjeha. Novonaučene riječi nosite pravo u svoj sljedeći razgovor iz stvarnog života, a zatim učite iz svojih grešaka. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije