U Finskoj strani jezik uvode već od prvog razreda osnovne škole

Radiosarajevo.ba
U Finskoj strani jezik uvode već od prvog razreda osnovne škole
Foto: Fillingmymap.com / Osnovno obrazovanje u Finskoj
Finske vlasti su donijele odluku da u osnovne škole uvedu predmet stranog jezika već od prvog razreda, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako navodi finski dnevnik "Helsingin Sanomat", od ove jeseni prvačići u Finskoj će početi s učenjem stranog jezika, što dosad nije bio slučaj.

Nacionalna agencija za obrazovanje je saopćila da je ovo vrlo važna odluka kako bi učenici stekli još bolje znanje iz stranih jezika.

Inače, sve dosad učenici u Finskoj su strani jezik počinjali učiti tek u trećem razredu osnovne škole.

Osim toga, u ovoj zemlji je tokom prethodne dvije godine oko 100 općina učestvovalo u pilot projektu prema kojem su i mališani u predškolskim ustanovama učili strani jezik.

Minna Polvinen, savjetnica ministra za obrazovanje Finske, izjavila je da je i ovaj projekat bio vrlo uspješan, dodajući kako je učenje stranih jezika vrlo bitan aspekt u cjelokupnom procesu obrazovanja.

Prema nezvaničnim podacima, oko 80 posto osnovaca u Finskoj osim Finskog i Švedskog, dva zvanična jezika u zemlji, uče engleski i još jedan strani jezik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije