Otkriven način pomoću kojeg možemo biti pametniji

0
Radiosarajevo.ba
Otkriven način pomoću kojeg možemo biti pametniji
Foto: inc.com / Ilustracija

U ljudskoj je prirodi da bude znatiželjan, da otkriva nove stvari, da uči.

Iako "svakog dana u svakom pogledu sve više napredujemo", zagonetke i zadaci kojima hranimo, održavamo i razvijamo mozak, smatraju stručnjaci, treba da budu sastavni dio naše svakodnevnice.

Da bi razvijali mozak počeli smo da jedemo više lješnika jer su, prema stručnjacima, zdravi za održavanje moždanih vijuga, počeli smo da slažemo slagalice, da rješavamo sudoku ukrštenice, da čitamo knjige, ali sve su to stvari koje ne mogu u kratkom roku da naprave vidljive promjene.

Učenje stranog jezika.

Da, najbolji trik, odnosno metoda za razvoj snage uma je učenje stranog jezika. Ali to ne znači da ukoliko naučimo nekoliko stranih riječi da ćemo biti pametniji.

Ako zaista želite da postanete "pametniji", moraćete da naučite puno više od nekoliko riječi kojima možete tek pozdraviti nekog na ulicama stranih gradova.

Prema istraživanju kognitivne neuronaučnice Elen Bialystok, bilingvizam ili dvojezičnost zaista može da poboljša kognitivne sposobnosti i da nam omogući da budemo efikasniji u složenijim kognitivnim operacijama poput rješavanja problema, pamćenja i mišljenja, prenosi magazin.novosti.rs.

Istraživanje profesorke Bialystok bavilo se promatranjem uticaja dvojezičnosti na kognitivne sposobnosti starijih osoba i na uticaj dvojezičnosti na demenciju.

Stariji ljudi, koji govore dva jezika, pokazali su bolje rezultate u testovima pamćenja od onih koji ne znaju nijedan jezik. Ujedno su kasnije počeli da pokazuju znakove demencije i ostalih poremećaja povezanih sa starenjem.

Stoga, sljedeći put kada dobijete potrebu za osnaživanjem moći mozga, pokušajte s učenjem stranog jezika. Jer osim što ćete biti pametniji, usporićete razvoj bolesti povezanih sa starenjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije