Jednom zauvijek: Riješite se mrava iz kuće uz 16 trikova

Radiosarajevo.ba
Jednom zauvijek: Riješite se mrava iz kuće uz 16 trikova
FOTO: AA / Mravi

Imate probleme s mravima oko kuće ili unutar nje? Sada im možete stati na kraj i riješiti ih se prirodnim putem.

Uz pomoć ovih metoda mrave ćete samo otjerati, ali ne i ubiti ako to ne želite:

1. Kreda

Mravi nikako ne vole kredu. Kalcijev karbonat ih odbija i zaustavlja pri ulasku u kuću. Jednostavno nacrtajte liniju na podu koju ne želite da prelaze.

2. Brašno

Brašno mravi zaobilaze pa ga posipajte tamo gdje ih uočite - rupe kroz koje ulaze, na ulazna vrata, oko ormara s hranom...

3. Dvostruka ljepljiva traka

Dvostruko ljepljiva traka je jedno od rješenja, ali možda nije toliko praktična. Njome bi trebalo oblijepiti površine oko hrane. Mravi se na traku zalijepe i ne mogu dalje.

4. Cimet

Mravi će skrenuti sa svojeg puta pospete li ih s malo cimeta. Ili napravite liniju od cimeta na podu, tamo gdje imate problema s ulaskom mrava u kuću, i oni je neće prelaziti. Štapić cimeta možete staviti i u malu vrećicu da bi odjeću zaštitili od moljaca.

5. Napravite prirodni sprej

Pomiješajte vodu, malo tekućeg sapuna i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili kamfora pa u to ubacite malo mljevenog lovora, paprene metvice ili klinčića. Dobro protresite pa smjesu nanesite na područja na kojima se sakupljaju mravi.

6. Limun

Iscijedite limun pa sok nanesite na kritične točke. Mravi miris limuna ne podnose pa bježe od njega.

7. Kora od krastavca

To je zapravo prirodni otrov za mrave pa stavite koru od krastavaca tamo gdje se skupljaju - pobjeći će.

8. Lovor

Stavite listiće lovora po kutovima doma gdje se sakupljaju mravi.

9. Sirće

Sirće je čudotvorno. Možete ga koristiti na više načina, odnosno nanositi ga direktno na površine gdje ima mrava ili napraviti smjesu octa i deterdženta pa njome napuniti rupe kroz koje izlaze.

10. Soda bikarbona i šećer u prahu

Ova dva sastojka potrebno je pomiješati u jednakim omjerima pa staviti na mjesta kojima vladaju mravi.

11. Kafa

Miris kafe će ih natjerati da promijene stanište. Sve što trebate napraviti je staviti mljevenu kavu na mjesta odakle izlaze.

12. Tegla s cvijećem

Ako 'vatreni' mravi zatrpaju vaše dvorište ili popločeni dio dvorišta, a umorni ste od udaranja tih sitnih napadača, tegla s cvijećem vam može vam pomoći riješiti problem. Postavite teglu za cvijeće naopako preko mravinjaka. Ulijte kipuću vodu kroz otvor tegle i mravlja kućica će izgorjeti.

13. Naranča

U blenderu napravite gladak pire od nekoliko kora naranče i 1 šoljice tople vode. Polako prelijte otopinu preko kritičnih vanjskih površina dvorišta i u mravinjake kako bi ste ih eliminirali.

14. Paprika

Kajenska paprika koju pospete po mjestima na kojima obitavaju mravi riješit će mrave isto kao i kajenski papar. Stavite papar pokraj rupica kroz koje ulaze mravi i više ih nećete vidjeti.

15. So

Samo preko okvira vrata ili izravno na mravlje staze pospite soli i mravi će biti obeshrabreni od prelaska te barijere.

16. Puder u prahu za bebe

Dječji puder razmažite po mjestima gdje mislite da mravi ulaze u kuću, poput vrata i prozora. Također, mrava se možete pokušati riješiti i sadnjom metvice oko temelja kuće, piše Reader's Digest.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije