Riješite se muha, mrava, crva i raznih insekata u nekoliko koraka

Radiosarajevo.ba
Riješite se muha, mrava, crva i raznih insekata u nekoliko koraka
Arhiv / Ilustracija
Insekte i njihove larve uglavnom ne želimo gledati u stanu, pogotovo ne u blizini namirnica.

Na tržištu postoji niz hemikalija protiv žohara, mrava, moljca i druge gamadi, no najveći broj tih proizvoda nije dobar za zdravlje, a ni za okoliš.

Muhe

Muhe (Muscidae) su porodica srednje velikih do velikih dvokrilaca (Diptera) s usnim organima za lizanje i sisanje, koji su kod nekih preobraženi za probadanje kože životinja. Ličinke se hrane biljkama, truleži ili su nametnici.

Muhama je najbolje onemogućiti ulazak u dom mrežicama za prozore. Ako postavljanje mreža za vas ne dolazi u obzir, otvarajte samo one prozore koji se nalaze u hladu. Također, muhe ne podnose propuh, a smeta im i miris paradajza, matičnjaka i mente. Pomaže i postavljanje posudice s sirćetom na prozor.

Voćne mušice

Duge 3 do 4 milimetra. Žive od živih stanica kvasca uglavnom iz truljenja voća i povrća. U samo dvije sedmice, odvija se proces razvoja jajašca u ličinku, ličinke u kukuljicu, iz koje se razvije odrasla jedinka. Voćne mušice magično privlači odstajalo voće i voćni sokovi (ne ostavljajte čaše i boce sa sokom duže vrijeme na otvorenom). Koš za smeće u kuhinji potrebno je redovito prazniti i povremeno isprati mješavinom vode i sirćeta.

Crvi

Svi crvi spadaju u isto tako neformalnu skupinu životinja sa zajedničkim nazivom beskičmenjaci. Crvi mogu uništiti čitavu drvenu građu u kući. Napadaju u prvom redu grede na tavanu. Preventivna mjera u borbi protiv crva je namazati drvo katranom. Uništavanje kemijskim sredstvima ili plinom može obaviti samo stručnjak. Crvi su u drvu kada ispod napadnutih mjesta opazite nakupine finog drvenog praška i rupice u veličini 50 lipa. Uništavaju se ubrizgavanjem terpentina ili petroleja u izbušene rupice, koje se zatim zatvaraju voskom. Potrebna je redovna kontrola prednje i unutarnjih strana pokućstva.

Uholadže

Tijela su im smeđe do crne boje. Stražnja se krila pri mirovanju slažu uzduž i poprijeko tako da stanu pod mala prednja krila. Rijetko lete.

Jednostavno ih se možete riješiti uz pomoć starih novina. Namočite novine vodom, dobro ih zarolajte i zavežite običnom gumicom. Takve novine odložite na mjesto gdje ste ih primijetili. Novine će se pretvoriti u pravu klopku, a budite uporni i ponavljajte postupak dok se ne riješite i posljednje bube.

Stjenice

Stjenice su jedne lukave životinjice koje se hrane toplom krvlju. One su maleni insekti tamno smeđe boje, izgleda sličnog košpici iz jabuke. Obično izlaze po noći, pa ljudi koji spavaju se uglavnom bude sa njihovim ujedima i svrabom po tijelu.

Kako znati da je krevet pod opsadom ovih buba? Prvi znak je buđenje uz crvene plikove na tijelu. Stjenice grizu kožu te piju krv dok osoba spava. Veliki je izazov eliminisati ove bube, ali nije nemoguće. Ukoliko je madrac okupiran bubama, potrebno je ukloniti posteljinu, strane kreveta i madrac. Oprati sve te stvari na veoma visokoj temperaturi, a zatim osušiti u mašini za sušenje veša.

Potrebno je prvo očistiti krevet, kao i cijelu sobu prije nego što se madrac i posteljina vrate nazad. Ovo se može uraditi i sa plišanim igračkama kao i jastucima. Takođe se savjetuje čišćenje cijele kuće usisavačem. Posebna pažnja bi se trebala usmjeriti ka rupama i napuklinama koje se mogu naći u zidovima ili podu.

Moljci

Gusjenica krznenoga moljca oštećuje krzno, suknenog moljca tekstil, žitnog moljca žito, druge vrste žive i hrane se u brašnu, na jabuci, breskvi, maslini, grožđu, kukuruzu, naranči, smokvi i sl. Odrasle jedinke se ne hrane i žive samo dok ne polože jaja.

Protiv moljaca najviše pomažu mirisni sapuni i lavanda. Odjeću koju rijetko nosite i do koje vam je posebno stalo čuvajte u posebnim vrećama. Prije spremanja ljetne, odnosno zimske odjeću uslijed promjene godišnjeg doba, poželjno je pojedine predmete na 2-3 dana odložiti u zamrzivač (niske temperature ubijaju larve moljaca).

Mravi

Invazija ovih malih stvorova u namjanju ruku izaziva neugodnost; mogu nas ugristi, a u nekim slučajevima čak mogu biti i prijenosnici bolesti. U ljudskom domu mravi nemaju prirodnih neprijatelja, a imaju stalan pristup hrani. Zato se mogu razmnožavati, hraniti i kretati bez ikakvih prepreka. Postoji oko 10,000 vrsta mrava. Mravi postaju jako aktivni kad temperatura raste, zbog čega je proljeće i “sezona mrava”.

Prisutnost mrava i žohara ne uslovljava nečistoću u domu i to je vrlo važno znati. Mravi dolaze i zadržavaju se na mjestima gdje ima hrane, dok će žohari okupirati prostor i zbog širenja porodice.

Kolonu mrava moguće je prekinuti praškom za pecivo, zdrobljenim ljuskama jajeta ili gipsom u prahu. Navodno pomažu i dezodorans u spreju te školska kreda (povucite crtu koju mravi ne smiju prijeći). Mravi osjetljivo reagiraju na pojedine mirise među kojima su: lavanda, eukaliptus, limun, klinčić i cimet. Ako se borite s čitavim mravinjakom, na listove papira namažite med i mrave izmamite van.

Žohari

Žohar, spljoštenog tijela dužine 25 milimetara. Imaju tri para dugačkih nogu, glava im je prekrivena štitastim prsnim kolutićem. Usni organ je prilagođen za glodanje i žvakanje

Žohare nije pametnog gnječiti i gaziti jer se tako njihova jaja samo još više šire po kući (mali žohari počinju izlaziti iz jajašca tek nakon 4-8 sedmica). Kod žohara je općenito najvažnija prevencija - ne ostavljajte hranu da otvoreno stoji duže vrijeme, izbjegavajte gomilanje hrane i obratite pažnju na uništena pakiranja proizvoda.

Žohare možete otjerati bez upotrebe hemikalija tako da pomiješate dvije kašike sode bikarbone, dvije kašike brašna i dvije kašike šećera te smjesu posipate po mjestima kao što su kuhinja ili kupaonica te ispred ulaza u stan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije