Keramičke pločice sve popularniji trend u dizajnu enterijera

Radiosarajevo.ba
Keramičke pločice sve popularniji trend u dizajnu enterijera
Pinterest / Ilustracija
Proljeće poziva na obnavljanje i preuređenje, što ne mora podrazumijevati velike zahvate.

Za manje ali efikasne poduhvate možete se osloniti na keramičke pločice koje u novim trendovima igraju višestruku ulogu, piše Patria.  

Mnoga lica pločica

Novo pravilo je - bez pravila. Sada pločice možete upotrijebiti bilo gdje u domu ili poslovnom prostoru. Čini se da su vremena kada su se koristile isključivo za zidove i podove u kupatilu i kuhinji – iza nas.

Pločice se sve više koriste za dekoraciju unutarnjeg stepeništa po uzoru na mediteranske sredine.

Hit posljednjih par godina je izgled bakra i bronze koji se prenio i na dizajn pločica. Njima sada možete dekorisati samo jedan zid u prostoriji i učiniti ga centralnom tačkom, kao što se radi sa dekorativnom tapetom. U ovu svrhu možete upotrijebiti metalik pločice koje mogu donijeti efektnu promjenu ako se koriste za akcentiranje, što znači ako se s njima ne pretjera. Otprilike kao sa nakitom – koristite ga za ukras i naglašavanje, a ne za potpuno prekrivanje.

Ako težite dramatičnom izgledu, možete uzeti u obzir geometrijske uzorke gdje također vrijedi pravilo – manje je više, uz neophodni oprez kako biste izbjegli šare koje uznemiruju i smetaju oku.

Manje je više

Spartanski stil ili minimalizam nije slučajno postao temeljem savremenog uređenja. Daje osjećaj svježine i čistoće, ravnoteže i mira, lako se održava i prati način življenja koji ne robuje stvarima nego oslobađa duh. Kako bi postigli da prostorija izgleda svijetlo, prozračno, izbalansirano, ali ne i prazno – treba se pozabaviti površinama jer, kad je malo namještaja, površine postaju fokusom prostora. U tu svrhu možete upotrijebiti veće pločice decentne šare kojima kreirate čiste linije. One će dati pečat minimalistički uređenoj prostoriji.

Pod u centru pažnje

Prilikom planiranja dizajna, prostoriju treba posmatrati kao da ima 6 zidova – 4 vertikalna, plafon i pod. Utoliko pod treba tretirati jednako kao i zidove, tj. podariti mu istu pažnju. Kad je u pitanju dizajniranje prostora, pod je značajna površina koja može unijeti dodatnu energiju u prostor. Razmislite o pločicama i u prostorijama u kojima nisu uobičajene, a ovogodišnji „mekši“ trendovi zlatnih materijala koji podsjećaju na baršun, dovoljno su uvjerljivi za takav potez. Za akcentiranje zlatom, dovoljne su npr. zlatne fuge. Urbani izgled je također doživio renesansu, gdje se kombiniraju zlatna i duboka crna.

Zid kao centralna tačka

Dekorativne tapete doživjele su pravi procvat zadnje desetljeće jer su se uveliko koristile za naglašavanje jednog zida kao centralne tačke u npr. dnevnom boravku. Iako će tapete uvijek biti u upotrebi, alternativa je i novi trend pločica koje daju dubinu koju niste mogli postići samo sa tapetom. Dobar primjer je centralni zid u stilu moderne sive cigle izrađen od keramičkih pločica.

Prilikom dizajniranja, krajnji cilj treba biti postizanje neometanog toka dok pogledom prelazite prostoriju. Pogled će obično stati na centralnoj tački (npr. dekorativni zid ili kamin) i akcentima. Zato je od velikog značaja balansiranje svih elemenata i principa dizajna.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije