Šest koraka do novog izgleda vašeg doma

Radiosarajevo.ba
Šest koraka do novog izgleda vašeg doma
Pixabay / Ilustracija
Gdje početi? Iako je očekivani ishod vrijedan truda, put do novog izgleda prostorije, stana ili kuće može biti trnovit i mučan ako ne isplanirate svaki korak.

Zato planirajte i organizirajte, a mi vam predlažemo sljedeće korake:

1. Odredite funkciju prostora  

Razmislite o svim aspektima prostora koji želite renovirati, uključujući njegovu funkciju i svrhu - za što sve će vam služiti, da li želite multifunkcionalnu prostoriju (spavaća i radna ili npr. dnevna i kuhinja). Ako nemate stručnu pomoć dizajnera, obavezno izmjerite površinu prostorije jer sofa koja djeluje relativno mala u salonu namještaja, sigurno se neće tako doimati u vašoj nekoliko puta manjoj prostoriji od salona.

2. Potražite inspiraciju

Ideje su brojne – od časopisa, interneta, kafea, hotela, restorana, kuća drugih ljudi... Sačuvajte fotografije koje vam se svide; ako listate časopise, izrežite fotografije lijepih prostorija, namještaja i asesoara i zalijepite ih na glatku površinu jedne do druge kako bi postepeno gradili ukupni izgled prostorije. Ukoliko inspiraciju tražite na internetu, sačuvajte fotografije i pokušajte napraviti tzv. moodboard (potražite istoimenu aplikaciju) koji vam dozvoljava zgodan pregled sačuvanih prizora i pomaže vam da vizuelizirati kako će sve izgledati zajedno. Ovo će vam pomoći prilikom kupovine, kao i određivanja cjelokupnog stila i atmosfere prostorije – bilo da se radi o formalnoj, opuštenoj, prostoriji predviđenoj za okupljanje i društvene aktivnosti ili odmor. Vaš moodboard može sadržati i primjerke boje, tekstura, šare i sve ostalo što vidite u prostoriji.

3. Boja

Potrebno je odrediti osnovne boje u prostoru, a inspiraciju možete naći i u prirodi, umjetničkoj slici, tepihu ili asesoarima. Osim u slučaju da volite eklektični stil koji zahtijeva hrabrost prilikom kombiniranja boja, odlučite se za paletu neutralnih boja sa maksimalno 3 boje u omjeru 60-30-10. Dominantna boja će zauzeti 60 posto prostorije (zidovi ili pod) i ne mora biti neutralna. Primjer je tamno plava koja je u trendu ove sezone, ili bordo, koja se može koristiti za zidove u kombinaciji sa neutralnim tonovima npr. bež ili krem nijanse.  

Ostalih 30 posto palete pripast će namještaju npr. ako se radi o dnevnom boravku, boji sofa i fotelja, a preostalih 10 posto je za akcentiranje bojom. Akcent će poslužiti kao „faktor iznenađenja“ pa neutralne boje možete iznenaditi crvenom (npr. stolicom), žutom (asesoari) i sl. U početku procesa kombiniranja boja treba odlučiti da li želite harmoničan ili dramatičan efekt i na osnovu toga odlučiti se za boje koje su jedna do druge na krugu boja ili jedna naspram druge.

Bojom možete korigirati oblik prostorije npr. obojiti krajnji zid tamnijom bojom u dugoj uskoj prostoriji kako bi djelovao da se kreće prema vama, zbog čega će cijeli prostor djelovati šire.

4. Moć uzorka – šare

Pažljivo odabran uzorak može nametnuti ton elegancije ili drame u prostor. Treba ga pažljivo balansirati da ne preplavi prostoriju; radije ga koristiti za akcentiranje nego kao dominantnu pojavu u prostoru. Primjer su vertikalne linije na tapeti koje kreiraju impresiju visine, horizontalne daju osjećaj širine. Također je važno prilagoditi veličinu uzorka dimenzijama prostorije, ali i stilu koji želite postići. Još uvijek u trendu su životinjski uzorci (leopard, zebra) koji prostoru daju egzotičnu notu, a novost su i geometrijski uzorci, te cvjetni po uzoru na umjetnička djela.

5. Prirodna svjetlost i rasvjeta

Dok je za prostorije sa južnom orjentacijom lako odrediti boje jer će gotovo sve izgledati dobro pri toploj svjetlosti, prostori okrenuti sjeveru predstavljaju izazov za dekoratere zbog hladne, „plave“ svjetlosti. Na takav izazov možete odgovoriti uvođenjem svjetlijih boja toplije osnove kako bi dobili osjećaj većeg prostora i neutralizirali hladnoću sjeverne svjetlosti.

6. Finiširanje

Završni korak je akcentiranje gdje se možete poigrati asesoarima kao što su jastuci, lampe, vaze u boji za koju ste se odlučili još na 3. koraku. Akcentiranje crnom, na primjer, podarit će dubinu osnovnoj paleti. To može biti metalna crna mat lampa ili ramovi za slike u lak crnoj boji.

Finiširanje podrazumijeva i bavljenje teksturama; ovisno o atmosferi koju želite postići, odlučit ćete se npr. za vunene tepihe spram grubog drvenog poda (moderni stil sa rustičnim akcentima).

Biljke se neizostavan dio ovog finalnog koraka uređenja, pri čemu treba odlučiti o obliku listova, boji i sl, piše Patria.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije