Kako postići eleganciju iz starih vremena u svom domu?

Radiosarajevo.ba
Kako postići eleganciju iz starih vremena u svom domu?
Prvi dojam koji se stiče posmatrajući Shabby Chic postavke je da potiče iz starih vremena (shabby engl. iznošen, istrošen, pohaban).

Čini se da ovaj stil dizajna i dekorisanja postoji oduvijek, ali je naziv skovan kasnih '80-ih godina prošlog stoljeća, piše Patria. Kulminaciju popularnosti u svijetu doživljava posljednjih 5 godina, a pasionirani pobornici ovog stila svake godine ponude nove oblike.

Ono što danas nazivamo Shabby Chic bio je najčešći dizajn enterijera u većini francuskih ladanjskih kuća. Francuzi su rijetko odbacivali bilo šta što je još uvijek u funkciji samo zato što je „staro“. Sam naziv je nastao u Velikoj Britaniji i ukazuje na vrstu dekora u velikim ladanjskim kućama uglavnom pripadnika plemstva, gdje su se mogle vidjeti izblijeđene plišane sofe i zavjese, davno obojeni zidovi i nepretenciozno dobar ukus. Cilj ovakvog stila bio je postići ukupan dojam elegancije. Recikliranje starog namještaja i tkanina bili su značajan aspekt ovakvog izgleda.

Stil koji je svojevrsan deja vu jer istovremeno podsjeća na kuću nečije bake, francuski rococo 18. stoljeća, unutrašnjost seoske kuće ili planinske kolibe, privlači da ga gledate jer budi prijatne emocije i nostalgiju za starim vremenima. Stari, vidno upotrebljavani već retro komadi namještaja u kombinaciji sa lijepim elegantnim komadima u toplim pastelnim bojama kao da mirišu sa slika na kolače sa cimetom i šoljicu toplog čaja na hladni zimski dan.

Kako postići shabby chic eleganciju

1. Nađite starinski namještaj i asesoare, po mogućnosti u nesavršenom stanju. Možete ih osvježiti neutralnim bojama i presvući.

2. Naglasite originalne podove, grede i zidove od cigle.

3. Farbajte i krečite u neutralnim bojama ili u bijeloj – ovo je od velikog značaja jer daje izgledu dojam čistoće.

4. Dajte predmetima drugu, pa čak i neobičnu svrhu. Na primjer, stari čajnik može postati saksija za cvijeće, staru jutanu vreću prekrojite i od nje napravite sjedalo za okvir stolice iz vremena Luja XV.  

5. Pomiješajte stilove, klonite se simetrije i savršenosti. Neuparen servis za čaj, različiti stilovi jastuka, različito rezbarene ručke na ladicama, sve ide samo šema boja mora biti neutralna.

6. Ne zaboravite cvjetni dezen – za šoljice, posuđe, vaze.

7. Prilikom farbanja drvenih predmeta, premažite jednim ili sa dva sloja boje; potom čeličnom vunom pređite preko predmeta, naročito na uglovima kako bi postigli efekt „iznošenosti“.

Šta tražiti

Lampe i stolice koje podsjećaju na one iz viktorijanskog doba koje možete osvježiti bojom i presvući, lusteri iz rococo perioda, izrezbarene komode, elegantni svjećnjaci, podariće šarm bilo kojoj prostoriji.

Potražite starinski namještaj koji podsjeća na umjetničko djelo – sofe sa bogatim vezom, čipkana posteljina i stolice.

Asesoari koji će upotpuniti izgled su starinski satovi, okviri za slike, stare fotografije, antikne vaze, tapiserije i ogledala sa antiknim ili brokatnim ramom. Poslužiće i stari stoljnjaci i salvete, te navlake za jastuk stari bar jedno stoljeće.

Sentimentalna vrijednost namještaja i asesoara stvoriće novu toplu atmosferu dobrodošlice u vašem domu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije