Novi problemi za građane Houstona: U poplavama isplivali otoci vatrenih mrava

Radiosarajevo.ba
Novi problemi za građane Houstona: U poplavama isplivali otoci vatrenih mrava
Stanovnici Houstona koji se već danima bore s katastrofalnim poplavama upozorili su vlasti da se suočavaju s još jednim problemom koji baš i nisu očekivali - vatrenim mravima.

Na društvenim mrežama objavljeno je nekoliko snimaka cijelih kolonija poprilično opasnih mrava čiji ugrizi mogu biti izuzetno komplicirani i bolni. Za neke ljude, koji imaju problema s alergijama, čak i smrtonosni.

Na prvi pogled ti 'otoci' vatrenih mrava izgledaju poput neke prljavštine, ali kada se kamera približi, jasno je da je riječ o živim bićima. Business Insider piše da ovo nije prvi put da Amerikanci imaju problem s vatrenim mravima, gotovo svaka veća poplava donosi 'otoke' opasnih bića.

Naime, ti mravi imaju zapravo zapanjujuću sposobnost preživljavanja u vodi. Povezuju se pomoći ljepljivih jastučića ispod svojih nogu i na takvoj nakupini mogu preživljavati sedmicama. Oni na samom dnu tako su čvrsto spojeni s ostalom nakupinom da voda do njih zapravo i ne može proći, ali tijekom 'putovanja' cijeli splav 'mutira' i oni koji su na dnu vrlo brzo mogu doći i na vrh. Stručnjaci tvrde da neki ti otoci mogu sadržavati i 100.000 mravi koji na taj način sedmicama mogu tražiti suho područje gdje će se kolonija nastaniti.

To suho područje mogu biti i brodovi, tako da na posebnom oprezu moraju biti oni kojiiz poplavljenih područja bježe vodenim putem.

"Nemojte ih dirati, izuzetno su opasni i agresivni! Mogu biti i smrtonosni", stoji u upozorenjima na Twitteru.

Međutim, iz centra za poplave kažu da mrave treba izbjegavati, ali da u cijeloj priči s poplavama ima puno opasnijih stvari kao što su npr. struja, zmije...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije