Je li zdravije smrznuto ili svježe voće i povrće?

Radiosarajevo.ba
Je li zdravije smrznuto ili svježe voće i povrće?
Foto: Northwestern Medicine / Zdrave i šarene namirnice jeseni

Sigurno ste barem jednom čuli tvrdnju da smrznute namirnice sadrže više vitamina nego svježe.

Ali je li to zaista tako?

To što nešto nije zaleđeno ne znači i da je svježe. Naime, namirnice često prelaze velike udaljenosti kako bi s polja stigle u supermarkete. To je posebno štetno za vitamine poput vitamina C (on se nalazi u paprikama, zelenom grahu, brokuli, cvjetači, špinatu i agrumima). Neodgovarajuća temperatura i nedostatak svjetlosti u kombinaciji s izlaganjem kisiku dovode do brzog gubitka ovog vitamina.

Zato se preporučuje kupovina sezonskih namirnica na pijacama ili direktno od proizvođača.

Kad se voće ili povrće ubire za zamrzavanje, bere se isključivo kad je potpuno zrelo i odmah se smrzne. To smanjuje gubitak hranjivih sastojaka. Zato, ako voće i povrće nećete jesti brzo nakon što ih kupite, radije se odlučite za smrznuto. Takva hrana sadrži više vitamina i minerala od svježih proizvoda koji su pohranjeni na sobnoj temperaturi ili u frižideru.

Također, jedno istraživanje je još 2002. godine pokazalo da je udio antioksidanata u smrznutoj borovnici nakon tri tjedna čak viši nego u svježim borovnicama.

Osim toga, važno je znati da je kod smrznute hrane ključno održavanje neprekidnog hladnog lanca. Odnosno, kada kupujete takve namirnice, potrudite se što prije ih donijeti kući i ponovno staviti u zamrzivač, a preporučuje se transportiranje u posebnoj vrećici namijenjenoj upravo tome.

Količina vitamina i minerala koji će se u vrijeme konzumacije nalaziti u voću i povrću ovisi o načinu prerade. Kuhati ili pirjati povrće bolje je nego kuhati ga, a možete ga i jesti sirovog u salatama. Druga je mogućnost fermentiranje nekih vrsta povrća. Štoviše, fermentirana hrana može biti hranjivija nego svježa.

Nasuprot tome, voće je ipak najbolje jesti svježe.

I na kraju - trebate li odabrati svježe ili smrznuto voće i povrće?

U idealnim prilikama, uravnotežena prehrana trebala bi sadržavati i jedno i drugo. Obratite pažnju na godišnje doba i sezonske namirnice te na porijeklo namirnice. Pokušajte izbjeći duge rute prijevoza tokom kojih se gube hranjive tvari. Ali imajte na umu da pripremljena jela sa smrznutim povrćem često sadrže puno masti, soli, pa čak i šećera. Zato uvijek pročitajte popis sastojaka prije nego što kupite smrznutu hranu, savjetuje Runtastic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije