Greške koje pravimo pri osvjetljenju doma

Radiosarajevo.ba
Greške koje pravimo pri osvjetljenju doma
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Određeni pogrešni koraci mogu prouzrokovati da se prostor koji je ugodan čini ne tako ugodnim.

Evo nekoliko uobičajenih grešaka koje treba izbjegavati:

1. Ne razmišljate o slojevima

Izgleda dovoljno lako da u sobu instalirate niz ugradnih reflektorki i nazovete to rasvjetom, ali ovaj metod uglavnom ne daje rezultat koji ste željeli, piše Dnevno.rs.

Vlasnici kuća imaju tendenciju da osvetljavaju prostorije kao da su domaćini na nekoj konvenciji – sa previše direktne svjetlosti. Kada su u pitanju led lusteri cijena ne mora da znači da je rješenje koje dobijate najefikasnije jer krajnji rezultat, bez dodatnog osvjetljenja je nedostatak topline ili karaktera u sobi.

Direktno osvjetljenje je uglavnom jedina opcija u mnogim prostorima, ali često takvo osvjetljenje nije dovoljno za dobru rasvjetu. Ako izostavite dodatno osvjetljenje, poput podnih i stolnih lampi, situacije kao što su čitanje na kauču ili pisanje za stolom mogle bi da vam naprežu oči. A ako samo instalirate plafonjere u vašoj spavaćoj sobi, nećete dobiti ugodan kvalitet i toplinu koji pružaju noćne lampe.

Pored toga, razni izvori svjetlosti čine vaše zajedničke prostore fleksibilnijima. Ambijentalno osvjetljenje dobro će vam doći kada budete domaćini velikim prazničnim zabavama, ali ako žudite za intimnošću i toplinom, dobićete ih samo uz stone lampe.

Želite dobiti nešto specifično?

Akcentualna rasvjeta koja služi za naglašavanje umjetničkih djela, rasveta za unutrašnjost komoda ili za niske plafone može da postane element koji daje utisak luksuznog dizajna u sobi.

Ne koristite dimere

Mnogi dizajneri s kojima smo razgovarali nazvali su ovu grešku “greškom među greškama”. Dimeri su najbolje čuvana tajna kada je u pitanju planiranje rasvjete, tvrde dizajneri enterijera.

Dimeri vam omogućuju da kontrolišete osvetljenje iz dana u noć, za razne događaje, i u zavisnosti od vašeg raspoloženja. Romantična večera jednostavno nije tako romantična ako je vaša trpezarija osvjetljena kao stadion.

Zaboravljate gde bi senke mogle pasti

Ako postavite svjetlo na pogrešno mjesto, mogli biste da stvorite više problema nego rješenja.

U kupatilu isprobajte osvjetljenje sa obe strane ogledala, umjesto samo jednog svjetla koje će se nalaziti iznad. Osvjetljenje iznad glave može da baci sjenke na vaše lice. Ako morate da koristite gornje svjetlo, izaberite duže, horizontalno rasvjetno tijelo (umjesto jednoga sa jednom sijalicom) da biste u potpunosti osvjetlili vaše lice.

Sjenke takođe mogu da se nađu u vašem radnom prostoru u kuhinji. Ako se lampice u kuhinji postavljaju iznad ivice pulta i vi priđete za pult da nešto uradite, desiće se upravo to da vam sjenka pada tačno na ono mjesto gde vam je potrebno osvjetljenje. Da ne biste došli u ovu situaciju, instalirajte rasvjetu ispod kuhinjskih ormarića.

Primećujete li isti problem sa sjenkama u svojoj kancelariji?

Provjerite da li na vašem stolu postoji radna lampa.

Birate rasvjetna tela pogrešne veličine

Ovo je takođe uobičajena greška. Previše mali luster preko velikog trpezarijskog stola ili prevelika lampa na stolu pored sofe učiniće da prostor izgleda neproporcionalno.

Ne postavljate rasvjetna tijela na pravilnu visinu

Dno lustera trebalo bi da bude 66 centimetara od poda u trpezariji, a kada sjedite pored stone lampe, dno sjenke trebalo bi da bude na visini vašeg ramena. Ako je lampa previsoka, svjetlost će vam smetati.

Ne uzimate u obzir boju boje vaše sobe

Bez obzira koliko svjetla postavite u sobi, jednostavno nećete imati osjećaj prozračnosti ako su zidovi pretamni. Ovo može da se čini očiglednim, ali čak i malo drugačije nijanse u istoj porodici boja mogu da naprave razliku.

Zaboravljate da svjetla troše struju

OK, vjerovatno niste potpuno zaboravilii na tu činjenicu, ali važno je da uzmete u obzir koliko sijalica koristite. Dugotrajni CFL i LED sijalice mogu isprva koštati više, ali ono što je sigurno jeste da ćete uštedjeti novac sa vremenom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije