Gordana opisala prve simptome omicrona: "Ne bih rekla da su slabiji..."

2
Radiosarajevo.ba
Gordana opisala prve simptome omicrona: "Ne bih rekla da su slabiji..."
/ Ilustracija

Omicron soj koronavirusa ima ponešto drukčije simptome od svih prethodnih mutacija, a Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio je također da osobe koje primijete blijedu, sivu ili plavičasta boju kože, usana ili noktiju, na to obrate pozornost jer ti simptomi mogu ukazivati na nizak nivo kisika u krvi.

Kod omicrona zaraženi najčešće prijavljuju grlobolju i grebanje u grlu, glavobolju, začepljenost sinusa, noćno znojenje, curenje nosa i kihanje što su simptomi koji se uglavnom povezuju s prehladom ili gripom. Manja je vjerojatnost u odnosu na prijašnje varijante da će omikron uzrokovati gubitak okusa i mirisa.

Upravo grlobolja navodi se kao prvi simptom koji bi vas mogao navesti da posumnjate u moguću zarazu omikronom.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Šibenčanka Gordana B., u čijoj su se porodici svi zarazili koronavirusom za Novu godinu, kaže nam kako su im simptomi počeli bolovima u grlu.

"Prvo je kćerka došla iz Splita s grloboljom, mislili smo da je prehlada dok joj nije skočila temperatura. Onda je i mene počelo grebati grlo, pa supruga, a na koncu i svekra. Trajalo je to dva, tri dana. Drugi simptomi nisu nam bili isti, mene je najviše uhvatila malaksalost i bol u donjem dijelu leđa, a supruga i kći sinusi i glavobolja ", rekla je Gordana za Slobodnu Dalmaciju čija je porodica bila pozitivna na PCR testu.

"Ne bih uopće rekla da su ovo slabiji simptomi, svi smo preležali nekoliko dana. Također smo svi cijepljeni, ne želim ni misliti kako bi bilo da nismo", rekla je Gordana.

Američki doktor dr. Jorge Moreno i njegove kolege pratili su pacijente oboljele od COVID-a u ambulanti u Connecticutu i zaključili kako je većina njih koja se zarazila omicron varijantom prijavila iste simptome: suho, upaljeno grlo koje je uzrokovalo oštru bol prilikom gutanja i koje se pojavilo prije većine drugih simptoma bolesti COVID-19.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije