Francuski mesari traže policijsku zaštitu: Od vegana trpimo nasilje

Radiosarajevo.ba
Francuski mesari traže policijsku zaštitu: Od vegana trpimo nasilje

Skoro 18.000 mesara u Francuskoj "zabrinuto je zbog posljedica pretjeranog medijskog promoviranja veganskog načina života". Francuski mesari zatražili su od ministra unutrašnjih poslova Gerarda Collomba policijsku zaštitu zbog napada i "nasilja" veganskih skupina koje se protive konzumaciji mesa i uzgoju stoke za hranu, piše Daily Mail.

"Računamo na vaše usluge i na podršku Vlade da što je brže moguće prestane fizičko, verbalno i moralno nasilje" koje trpe mesari, navodi se u pismu od 22. juna, a koje je potpisao predsjednik Francuske konfederacije mesara, prodavača suhomesnatih proizvoda i delikatesa Jean-Francois Guihard.

On je izjavio da je šokiran što dio populacije "želi nametnuti većini svoj način života, a da se ne kaže i svoju ideologiju."

"Izrazio je žaljenje zbog nedavnog zastrašivanja mesara, nasilja koje se provodi i bez skrivanja lica i pod maskama", navodi se u pismu. U sjevernoj regiji Hauts-de-France, sedmorica mesara u aprilu su bila poprskana krvlju, jedna mesnica i ribarnica bile su vandalizirane, izlozi su im bili razbijeni, a na fasadi su napisani grafiti "stop specizmu" odnosno uvjerenju da je jedna vrsta više vrijedna od druge.

Incidenata je bilo i u Occitaniji na jugozapadu zemlje. U napadu u Trebesu na jugu zemlje u martu je bioubijen jedan mesar, a jedna veganka koja je objavila uvredljiv komentar o tom mesaru dobila je sedam mjeseci zatvora uvjetno zbog "opravdavanja terorizma".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije