Jegulje u britanskim rijekama opijene su kokainom

Radiosarajevo.ba
Jegulje u britanskim rijekama opijene su kokainom

Tragovi droge dospijevaju u rijeke izlučivanjem iz tijela osoba koje ih koriste, a na taj način postaju opasan zdravstveni problem za neke ribe, piše Independent.

Istraživanje je pokazalo da se ostaci ilegalnih droga poput kokaina, amfetamina i ecstasyja nalaze u rijekama i jezerima širom Europe, uključujući i Temzu.

U novoj studiji naučnici Univerziteta Federico II u Napulju stavili su europske jegulje u vodu koja je sadržavala malu količinu kokaina, sličnu onoj pronađenoj u rijekama, i ostavili ih tamo 50 dana.

Ribe su se nakon toga ponašale hiperaktivno u poređenju s ribama koje su držali u vodi bez kokaina. Kokain se nakupio na njihovom mozgu, mišićima, koži, škrgama i na ostalom tkivu. Koštano tkivo bilo je ozbiljno povrijeđeno, kao i mišići, a tijelo natečeno, pri čemu povrede nisu nestajale ni deset dana nakon što su ribe izvađene iz vode s kokainom.

Europske jegulje provedu prvih pet do dvadeset godina u slanoj ili slatkoj vodi prije nego što pređu više od 5.600 kilometara do svog mrjestilišta u Sargassu, na sjeveru Atlantskog oceana. Od tamo njihove ličinke putuju gotovo godinu dana natrag u Europu.

Broj mladih jegulja koje stižu u Europu smanjio se od 1980-ih za više od 90 posto. Anna Capaldo, biologinja i autorica studije o utjecaju kokaina na jegulje, tvrdi da povišeni dopamin uzrokovan kokainom može uzrokovati zastoj spolnog razvoja jegulja, čime se može ugroziti njihovo razmnožavanje.

Naučnici iz Europskog kontrolnog centra za droge i ovisnost o drogi otkrili su 2015. godine da London ima najveću koncentraciju kokaina u kanalizaciji, s prosječnom dnevnom količinom supstanci od oko 737 mg na 1.000 ljudi.

Skupina naučnika također je 2005. godine u Italiji pronašla velike količine nusproizvoda kokaina zvanog benzoylecgonin, koji se može pronaći u urinu korisnika droge, kako pluta rijekom Po u količini koja znači protok od otprilike 4 kilograma kokaina rijekom na svakodnevnoj bazi, piše Independent.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije