Savjeti / Evo kako ćete naučiti dijete da razvije samopoštovanje

18. 03. 2020. u 23:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5

Sigurno biste voljeli odgojiti prijazno i samouvjereno dijete. Možda će vam u tome pomoći nekoliko načina kako kod djeteta razviti samopoštovanje.

Poslušajte stručnjake i počnite od sljedećeg:

1. Pružite mu bezuslovnu ljubav i respekt

Ovo je lakše reći nego učiniti. Ali kada vas vaše maleno naljuti svojim ponašanjem, probajte se uzdržati od prezrivih i podrugljivih komentara. Ukoliko ste strpljivi i uviđavni, uspjet ćete ga obuzdati, a da pritom ne narušite njegovo samopouzdanje.

2. Budite mu drug kada ste zajedno

Bez obzira na to da li se s djetetom igrate, razgovarate ili obavljate kućne poslove, nastojte s njim ostati na istoj "talasnoj dužini". Čak i ako je vrijeme koje provodite zajedno ograničeno, ukazujući mu punu pažnju učinit ćete da komunikacione veze među vama ostanu otvorene i da se ono osjeti cijenjenim, prensoi miss7.hr

3. Prihvatite ga takvog kakvo jeste

Kada djetetu dajete pouke o dobrom vladanju, uvažavajte činjenicu da je ono specifična ličnost - da je brbljivo, stidljivo, sklono samoispitivanju... Ne tjerajte ga da radi ono što je u potpunoj suprotnosti s njegovim karakterom, jer će, u tom slučaju, imati utisak da mu nešto nedostaje. Vaš pozitivan pristup ojačat će njegovo samopouzdanje i podstaći ga da bude prilagodljivije.

4. Disciplinirajte ga na primjeren i dosljedan način

Potrudite se da ono tačno zna koje granice ne smije preći i da nauči preuzimati odgovornost za ono što je uradilo. Prije nego što ga kaznite, uvijek mu dajte šansu da popravi loše ponašanje.

5. Govorite mu šta mislite o njegovim postupcima

Vaše dijete bi možda voljelo biti sasvim drugačija osoba. Ali, ono će početi poštovati svoju individualnost ako mu ponudite objašnjenja za njegove postupke i stavite mu do znanja da su oni, uglavnom, ispravni.

NEMA KOMENTARA