Deset načina na koje ćete uvijek odabrati najbolje proizvode
- Jaja ne smiju biti brašnasta
Kada kupujete jaja, otvorite kutiju i dobro pregledajte svako jaje - ako su brašnasta to može značiti da negdje ima gljivica.
- Gledajte rok trajanja
Pazite da svaki put kupujete proizvod kojem rok trajanja ne istieče 'sutra' jer što je proizvod svježiji, to je okus bolji.
- Zanemarite fraze poput: 'prirodno', 'bez masti', 'bez šećera'...
Takvi natpisi na proizvodima često su samo trik i da bi tačno znali što jedete, pogledajte deklaraciju na kojoj piše cijeli sastav proizvoda.
- Ignorirajte privlačne boje i atraktivna pakiranja
Proizvođači znaju da nas atraktivna pakiranja 'zovu' da kupimo baš taj proizvod pa će nam tako neko povrće zamotati u zelenu boju i mi ćemo prvo pomisliti da se radi o nečem zdravom i organskom. Pokušajte ignorirati boje i pakiranja i koncentrirajte se na sastav samog proizvoda.
- Ako piše 'nema dodanih šećera', to ne znači da uopšte nema šećera
Iako piše da nema dodanih šećera, vjerojatno u proizvodu i dalje ima prirodnih šećera pa ako pazite šta jedete, opet je preporuka čitati deklaraciju ili sasvim izbjegavati takve proizvode.
- Provjerite teksturu govedine prije kupovanja
Prvo provjerite boju. Svježa govedina trebala bi imati kremasto-bijele linije masnoće. Ako na odresku ima sive ili smeđe boje, nemojte ga kupiti.
Govedina ne bi smjela biti ljepljiva, tada je nemojte kupiti čak ni ako vam boja i miris nisu sumnjivi.
- Koristite uređaj da provjerite hemikalije na namirnici
Istraživanja su pokazala da deklaracije na proizvodima mogu pogriješiti i do 20 posto, ali zato danas možete kupiti uređaje koji detektiraju sastav proizvoda kako bi bili sasvim sigurni što jedete.
- Provjerite je li koža na piletini prozirna
Koža na piletini ne smije biti siva ili prozirna, te boje znače da piletina nije svježa i da stoji na polici već neko vrijeme.
- Provjerite boju krastavca prije kupnje
Najbolji krastavci su oni koji su zeleni ili tamno zeleni. Žuta i bijela nisu boje koje želite. Uz to, dobar krastavac mora biti tvrd i ne smije izgledati suho.
- Nikada ne kupujte bananu bez peteljke
U marketima ima toliko različitih bakterija da se nikako ne isplati uzeti bananu bez peteljke.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.