Da li ste znali za tajne konobarske znakove?

1
Radiosarajevo.ba
Da li ste znali za tajne konobarske znakove?
Foto: Ilustracija / Konobarica

U mnogim restoranima zaposlenici komuniciraju pomoću tajnih simbola i kodova. Na taj način mogu nenametljivo razgovarati o gostima. Evo na što bi kao gost trebali obratiti pozornost.

Tajni pogledi, kimanje glavom ili brzo mahanje rukom – kad je restoran pun zaposlenici obično nemaju drugog izbora nego međusobno komunicirati neverbalno. A to je također vrlo važno kako bi posao tekao glatko.

Ako dobro obratite pozornost na znake rukom ili mig, možete razumjeti tajni jezik konobara – i prepoznati govore li o vama.

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Konobarica podiže ruku i pravi znak “V” ? To znači da je gost “Vrlo važna osoba” (VIP). Na malo drugačiji način, pobjednički znak u kombinaciji s ispruženim palcem i mahanjem prema kuhinji također bi mogao biti znak VIP gosta.

Slavite li rođendan, cijeli će servisni tim u dobrim restoranima u tren znati što se događa. Kako konobar to pokazuje kolegama? Konobar pokazuje na vlastiti pupak i osoblje zna da se za vašim stolom slavi rođendan.

Kod ovog ugostitelja radnici rade s osmijehom: 'Konobari mi imaju platu veću od 30.000 KM'

Kod ovog ugostitelja radnici rade s osmijehom: 'Konobari mi imaju platu veću od 30.000 KM'

Slično je i s vjenčanjima ili godišnjicima. Pogled na prstenjak konobara trebao bi signalizirati ostatku tima: postoji romantična prilika za ove goste.

Ako je u restoranu gužva, ponekad možete vidjeti konobara kako stavlja ruku na rever. To ukazuje da mu je potrebna podrška u njegovim zadacima ili da bi stvari mogle postati užurbane.

Također zanimljivo je znati: Ako čujete osoblje kako pričaju o “stolu 17”, tada će netko od konobara vjerojatno htjeti brzo nestati u toalet.

Konobari diljem svijeta također koriste skrivene geste za komunikaciju s gostima.

U Velikoj Britaniji, na primjer, svako ko je posebno ljubazan prema osoblju u restoranu prilikom telefonske rezervacije imat će pored imena napisano “VNP”. To znači “jako fina osoba” i može se smatrati pravim komplimentom.

Nijemci bježe od ovog posla: Znate li koliko zarađuju konobari u Njemačkoj?

Nijemci bježe od ovog posla: Znate li koliko zarađuju konobari u Njemačkoj?

Ipak, u Velikoj Britaniji treba obratiti pažnju: ako osoblje naredi “Change the Tetley’s”, to ne znači da se mijenja bačva Tetley’s piva, već se zove policija.

U američkim restoranima konobari su također razvili vlastiti jezik za komunikaciju o zadacima i gostima. Recimo, one koje nazivaju “kamperima” konobari bi trebali potaknuti da krenu kući jer kao gosti već predugo sjede za stolom.

Kako bi sebi olakšali svakodnevicu i uvijek zadržali prijateljsko lice, dobro uvježbane ekipe u restoranima vole smišljati sitnice kako bi poboljšale međusobnu komunikaciju.

Svako ko obrati pažnju, može otkriti puno neizrečenog i bolje razumjeti rad konobara. Naravno, ovi tajni simboli nisu univerzalni i mogu se razlikovati od tima do tima, piše Fenix-Magazin

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije