Restoran traži konobara i nudi plaću od 22.000 maraka! Ova zemlja vapi za ugostiteljskim radnicima

1
Radiosarajevo.ba
Restoran traži konobara i nudi plaću od 22.000 maraka! Ova zemlja vapi za ugostiteljskim radnicima
Foto: Imago images / Konobarica / Ilustracija

Među radnicima koji odlaze na rad u Njemačku jesu i oni iz ugostiteljskog sektora. Motiv je naravno i novac.

Čak 11.000 eura (22.000 KM) mjesečno bi mogao zaraditi konobar koji se zaposli u mjestu Soderstorfu (Donja Saska) u Njemačkoj. Toliku plaću nudi ugostitelj iz ovoog mjesta.

Kako navode njemački mediji, ugostitelj očajno pokušava pronaći kadar koji mu nedostaje.

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

Teško da je bilo koja druga industrija toliko stradala od pandemije koronavirusa kao restorani i hoteli. Posao sada raste, ali gastronomiji nedostaju deseci tisuća zaposlenika. Restoranska industrija sada pati od nedostatka radnika, piše Fenix-magazin.

"11.000,00 eura. Od sada!" S ovim natpisom, Philipp i Christine von Stumm oglašavaju se u Soderstorfu, Donja Saska.

Oni su vlasnici stare drvene farme s restoranom u kojemu se održavaju seminari i razna događanjima. Teoretski, rekao je Philipp von Stumm za njemačke medije, mogao bi svake godine ovdje ugostiti 50 vjenčanja. Upita i interesa ima dovoljno, ali ne i radne snage. Zbog toga, može pristati na održavanje između 10 i 15 vjenčanja na godinu.

Kupovao u poznatoj trgovini namirnice. Zbog onog što su mu našli u torbi mora platiti 3.200 KM kazne

Kupovao u poznatoj trgovini namirnice. Zbog onog što su mu našli u torbi mora platiti 3.200 KM kazne

Primjer ugostitelja iz Donje Saske nije jedini. Njemačka agencija za zapošljavanje izvijestila je o 33.160 slobodnih radnih mjesta u ugostiteljstvu u julu. Krovna organizacija koja okuplja ugostitelje – Dehoga pretpostavlja kako nedostaje dvostruko više kvalificiranih radnika.

U Njemačkoj nedostaje više od 66.000 kuhara, pomoćnika u kuhinji, konobara i drugog uslužnog osoblja. Zbog nedostatka kadra, restorani uvode više slobodnih dana za radnike i skraćuju svoje jelovnike i/ili radno vrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije