Čudo prirode: More izbacuje grumenje zlata, prstenje, medaljone...

0
Radiosarajevo.ba
Čudo prirode: More izbacuje grumenje zlata, prstenje, medaljone...
Foto: The New York Times / Selo Guaca

Mještani jednog sela u Venezueli već nekoliko mjeseci na lokalnoj plaži pronalaze nakit i predmete od zlata koje je more izbacilo.

Među njima je i 25-godišnji ribar Yolman Lares koji je prvi otkrio, kako kaže, morske darove.

"To je prvi put da mi se nešto tako posebno dogodilo, počeo sam da se tresem i plačem od radosti",  rekao je on za New York Times, prepričavajući trenutak kada je pronašao zlatni medaljon sa likom Djevice Marije. 

Vijest se brzo proširila, pa su i drugi stanovnici malog ribarskog sela Guaca pohrlili na plažu. Mnogi su imali sreće pronašavši nakit, uglavnom zlatno prstenje koje bi potom prodavali da bi kupili hranu. 

Do sada je pronađeno stotine zlatnih i srebrnih prstenova, medaljona, pa čak i grumena zlata, što je donijelo veliku radost stanovnicima sela koji se bore sa krizom prouzrokovanom pandemijom koronavirusa.

Laboratorijske analize su pokazale da nakit nije stariji od 70 godina. Njegovo porijeklo nije poznato, ali mještani smatraju da sa tim veze imaju pirati ili davno nestali mornari. 

Neki vjeruju da je to sam dar od Boga, dok drugi tvrde da je nakit proklet i da ne bi smio da se dira, prenosi The New York Times.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije