Novogodišnji ukrasi pravi su im izazov: Kako zaštititi radoznale ljubimce

0
Radiosarajevo.ba
Novogodišnji ukrasi pravi su im izazov: Kako zaštititi radoznale ljubimce
Foto: Pixabay / Ilustracija

Kućni ljubimci, posebno mačke, nerijetko se igraju s ukrasima, sruše nešto s jelke ili se zapetljaju u lampicama - veterinari upozoravaju da su neki od ukrasa jako štetni i da bi kućne ljubimce trebalo zaštititi od istih tokom blagdana, prenosi New York Times.

Kako tvrde, imela je posebno štetna za životinje ako je pojedu jer može dovesti do raznih probavnih smetnji i problema. S druge strane, božićna zvijezda nije toliko toksična, ali i nju bi trebalo maknuti.

"Najbolje bi bilo da svi vaši ukrasi budu izvan dosega vaših ljubimaca", rekao je dr. Douglas Kratt, predsjednik Američkog veterinarskog medicinskog udruženja.

Ako niste sigurni je li nešto štetno za vašeg ljubimca, prije donošenja biljaka, ukrasa, mirisa ili blagdanskih poslastica, pregledajte popis stvari koje imaju otrovne spojeve za vaše ljubimce.

Ilustracija  - undefined

Foto: Pixabay: Ilustracija

Umjetno drveće i vijenci izvrsni su jer će bez mirisa rjeđe privući pažnju pasa i mačaka, zaključuju stručnjaci. Jedna stvar na koju upozoravaju da je vrlo štetna je umjetni snijeg u spreju koji ljudi koriste za ukrašavanje drvca ili vijenaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije