Zastrašujuće predviđanje: Da li smo bliže krahu društva nego što mislimo?

1
Radiosarajevo.ba
Zastrašujuće predviđanje: Da li smo bliže krahu društva nego što mislimo?
/ Kraj svijeta

Naučnici su tačno predvidjeli kada će se društvo potpuno urušiti, a to je mnogo bliže nego što mislite. Tehnologija je na čelu svega što radimo danas i može nam pomoći da shvatimo više o životu u budućnosti, od upotrebe AI do našeg pretjeranog oslanjanja na mašinu.

Većina nas se nada da će se život nastaviti postepeno poboljšavati i da će stvari postati efikasnije kako vrijeme prolazi. Međutim, grupa više pesimističnih naučnika je naizgled koristila tehnologiju da predvidi kada će društvo prestati da postoji.

Sa sjedištem na renomiranom Massachusetts Institute of Technology (MIT), grupa naučnika koristila je kompjutersko modeliranje kako bi postavila svoje predviđanje, uzimajući u obzir nekoliko obrazaca podataka o stvarima kao što su stanovništvo, prirodni resursi i upotreba energije.

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Ono što je strašno u tome je da smo povećali sve te faktore, osim prirodnih resursa. Konačno, studiju je objavio Club of Rome, s nadolazećim 'granicama rasta' istaknutim kao ono što će uzrokovati konačni kolaps ljudskog društva.

Kroz ovo istraživanje, tim je saznao da će pad društva doći blizu sredine 21. vijeka. I da, ako ste zaboravili, to je vek u kojem se trenutno nalazimo. U stvari, očigledno je ostalo manje od dvije decenije do kolapsa, 17 godina, tačnije, koliko su naučnici predvideli da će kolaps doći 2040. godine.

Ogroman problem: Sve više djece zavisno od društvenih medija

Ogroman problem: Sve više djece zavisno od društvenih medija

U to vrijeme izvještaj nije shvaćen previše ozbiljno i izazvao je podsmijeh, prenosi The Guardian . Međutim, prije nego što se počnete osjećati samozadovoljno, trebali biste znati da je 2009. godine drugi tim istraživača uradio sličnu studiju koja je dala slične rezultate.

U novijoj studiji, koju je objavio American Scientist, zaključeno je da su rezultati modela bili 'gotovo tačno na istom kursu nekih 35 godina kasnije 2008. godine (uz nekoliko odgovarajućih pretpostavki)'.

"Važno je prepoznati da njegova predviđanja nisu poništena i ustvari, izgledaju sasvim na cilju. Nismo svjesni nijednog modela koji su napravili ekonomisti koji bi bio toliko tačan u tako dugom vremenskom periodu", navodi se u studiji.

Osim toga, 2021. godine, holandska istraživačica održivosti Gaya Herrington također je potvrdila pomalo sumorna predviđanja iznesena u studiji. U razgovoru za The Guardian, Herrington je rekla: "Iz perspektive istraživanja, smatrala sam da bi provjera podataka decenijama starog modela u odnosu na empirijska zapažanja bila zanimljiva vježba".

Herrington je otkrila da su podaci usklađeni s predviđanjima iz 1972. godine, koja je imala najgori scenario zaustavljanja privrednog rasta krajem ove decenije i kolapsa društva oko 10 godina kasnije.

Stručnjaci zabrinuti zbog satelita koji treba biti lansiran 2025.: 'To je velika kamera na nebu'

Stručnjaci zabrinuti zbog satelita koji treba biti lansiran 2025.: 'To je velika kamera na nebu'

Srećom, međutim, Herrington je imala malo optimističnih vijesti. Ona je za The Guardian rekla: "Ključni nalaz moje studije je da još uvijek imamo izbor da se uskladimo sa scenarijem koji ne završava kolapsom.

Uz inovacije u poslovanju, zajedno s novim razvojem vlada i civilnog društva, nastavak ažuriranja modela pruža još jednu perspektivu na izazove i mogućnosti koje imamo da stvorimo održiviji svijet", prenosi Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije