Stručnjaci zabrinuti zbog satelita koji treba biti lansiran 2025.: 'To je velika kamera na nebu'

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci zabrinuti zbog satelita koji treba biti lansiran 2025.: 'To je velika kamera na nebu'
FOTO: Pixabay / Svemir / Ilustracija

Većina satelita koji se trenutno nalaze u orbiti može snimiti osobe i predmete na udaljenosti do 30 centimetara. Novi satelit tu će granicu pomaknuti na samo 10 centimetara.

Novi satelit koji bi trebao biti lansiran 2025. godine izazvao je zabrinutost među stručnjacima za privatnost, zbog svojih mogućnosti praćenja ljudi.

Naime, satelit koji je izradio startup Albedo, ima visoko kvalitetne kamere koje su toliko snažne da mogu zumirati i snimiti lice čovjeka na Zemlji ili registarske tablice na automobilu.

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Upravo te kamere izavale su zabrinutost među stručnjacima, da bi mogle nadzirati i špijunirati ljude. Iako u Albedu ističu da satelit neće biti opremljen programima za prepoznavanje lica, ništa ne govore o tome hoće li se koristiti za nadzor.

Ono što posebno zabrinjava je činjenica da je Albedo potpisao dva višemilionska ugovora sa američkom vladom kako bi "pomogao vladi u praćenju potencijalnih prijetnji američkoj sigurnosti".

Prvi put nakon više od 50 godina: Američka letjelica sletjela na Mjesec

Prvi put nakon više od 50 godina: Američka letjelica sletjela na Mjesec

Iz Albedoa ističu kako im je u planu konačnici imati flotu od 24 satelita za nisku orbitu.

Stručnjake za privatnost zabrinjava razvoj satelita s takvim naprednim mogućnostima, nakon što je 2018. godine američki predsjednik Trump potpisao odredbu kojom je dopušten razvoj satelita sa tehnologijom za nadzor. Prema tim pravilima, sateliti smiju pratiti objekte iz svemira do veličine od 10 cm.

Većina satelita koji se trenutno nalaze u orbiti na visini od 160 do 2000 kilometara, mogu snimiti predmete koji su veličine od 30 cm u promjeru. Primjerice, mogu snimiti broj aviona ili cestovni znak.

No, Albeido želi vidjeti više. U planu je da sateliti budu u orbiti na visini oko 150-160 km i mogli bi se koristiti za pomoć hitnim službama u slučaju katastrofa. Koristit će intutivno sučelje za praćenje trendova i prikupljanje informacija.

Ističu kako su svjesni da bi njihovi sateliti mogli ugrožavati privatnost pojedinaca, no dodaju kako će kompanija odobravati snimanje pojedinaca ovisno o slučajevima i da će 'izgraditi snažan interni alat za pronalaženje negativaca'. Dodaju i kako bi njihovi sateliti mogli pomoći vladama da 'nadziru žarišta, isključe potencijalne opasnosti i brzo se mobiliziraju'.

Satelit iznad Europe snimio stravičan prizor: Zemlja 'krvari' nakon velike katastrofe na Islandu

Satelit iznad Europe snimio stravičan prizor: Zemlja 'krvari' nakon velike katastrofe na Islandu

Osim potencijalnih nadzora, Albeido ističe kako bi se sateliti mogli koristiti i za praćenje golobalnih okolišnih i klimatskih kriza.

Stručnjaci za privatnost ističu kako su se u prošlosti privatni sateliti koristili za praćenje izlijevanja nafte širom svijeta, deforestaciju u Amazoni i nadziranje ilegalnog ribarenja. No, privatni sateliti su se koristili i za kršenje ljudskih prava i nadzor.

Stručnjaci ističu kako bi, s lansiranjem takvih naprednih satelita, privatnost mogla postati stvar prošlosti, jer će vladine agencije moći pronaći svakoga, bilo kad i bilo gdje, a bez njihovog znanja.

"To je velika kamera na nebu koju može koristiti bilo koja vlada, u bilo kojem trenutku i bez našeg znanja. Zaista bismo se trebali zabrinuti", rekla je Jennifer Lynch iz Electronic Frontier Foundationa (EFF), prenosi NYTimes.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije