Sateliti OneWeb i SpaceX izbjegli su potencijalni sudar u orbiti

0
Radiosarajevo.ba
Sateliti OneWeb i SpaceX izbjegli su potencijalni sudar u orbiti
Foto: NASA / satelit

U svijetu se svaki dan dogodi nekoliko desetaka hiljada saobraćajnih  nesreća. Ponekad se događaju i sudari vozova ili aviona, ali dosad još nije zabilježen sudar satelita. To se moglo dogoditi 30. marta, nakon što su sateliti dvije kompamnije, OneWeba i SpaceX-a, prošli jedan od drugog na svega 60 metara, što stručnjaci smatraju opasno malom udaljenosti.

Nesreća je izbjegnuta zahvaljujući reakciji 18. eskadrile za nadzor svemira Američkih svemirskih snaga, čiji su sustavi za nadzor svemirskog prometa uočili opasnost. Američka je vojska potom hitno kontaktirala OneWeb, a ovi su, počeli slati mailove SpaceX-u u vlasništvu Elona Muska. Dopisivanje mailovima rezultiralo je time da su Muskovi kontrolori leta ugasili sistem za izbjegavanje sudara na svom satelitu, dok je OneWebov satelit izveo manevar izbjegavanja, piše The Verge.

Na kraju je incident prošao bez štete, a šanse za sudar u trenutku slanja obavijesti bile su svega 1,3 posto.

SpaceX je dosad već lansirao 1370 svojih satelita Starlink u svemir, s ciljem stvaranja globalne širokopojasne internetske mreže koja bi se sastojala od ukupno 12.000 satelita. S druge strane, OneWeb u svemiru ima 146 od planiranih 650 satelita. Gužvu u orbiti će napraviti i šef Amazona Jeff Bezos, koji planira lansiranje više od 3000 satelita.

Upravo su napučenost orbite satelitima i nedavni skori sudar skrenuli pažnju na činjenicu da ne postoji globalno tijelo koje bi kontrolisalo promet u svemiru, kao što to u zračnom prometu čini UN-ova Organizacije međunarodnog civilnog vazduhoplovstva. Naime, sateliti OneWeba orbitiraju na većoj visini od Starlinkova, pa tokom svakog lansiranja prolaze kroz zakrčeno područje, a nitko i ništa ne obavezuje dvije kompanije da komuniciraju i koordiniraju svoje aktivnosti. Da službenici SpaceX-a nisu pročitali e-mail, vjerojatno bi se dva satelita sudarila, što bi dovelo do teških globalnih posljedica.

Još je 1978. NASA-in stručnjak Donald Kesler upozorio je da se zbog sve veeg broja satelita u orbiti podiže opasnost od lančane rekacije. Naime, nakon sudara ne bi stradala samo dva satelita, već bi njihovi odlomljeni komadi mogli prouzrokovati štetu na drugim satelitima, koji bi onda samo nastavili destrukcijski niz koji bi rezultirao zagušenjem atmosfere smećem i zaustavljanjem lansiranja na nekoliko generacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije