! / Opasna situacija u svemiru: Šta se dešava sa američkim i ruskim satelitima

11. 02. 2020. u 19:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 25

Ruska svemirska letelica vuče američki satelit koji je špijunirao druge zemlje, izjavio je komandir američkih svemirskih snaga.

"Ovo je neobično i uznemirujuće ponašanje i ima potencijal stvaranja opasne situacije u svemiru", izjavio je general John Raymond, šef svemirskih operacija u svemirskim snagama, u izjavi za Business Insider, prenosi sciencealert.com. 

"Sjedinjene Države smatraju da su ove nedavne aktivnosti zabrinjavajuće i ne odražavaju ponašanje odgovorne nacije koja leti u svemiru."

Dva ruska satelita stigla su na udaljenosti od 160 kilometara od američkog satelita, a Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog toga Moskvi diplomatskim kanalima, izjavio je Raymond W. J. Hennigan iz Time Magazinea, koji je prvi objavio priču.

Rusija je u novembru lansirala "satelit koji je nakon toga izdao drugi satelit", rekao je Raymond. Rekao je da će "u bilo kojoj drugoj domeni" takav potez "biti tumačen kao potencijalno prijeteće ponašanje".

Ruska ambasada u Washingtonu nije odgovorila na zahtjev za komentarom.

Manevriranje ruskim satelitima uočio je Michael Thompson, zaljubljenik u satelite i svemirske letjelice.

"Ovo su sve posredni dokazi, ali postoji puno okolnosti zbog kojih izgleda da poznati ruski inspekcijski satelit trenutno pregledava poznati američki špijunski satelit", tvittao je Thompson 30. januara, prenosi  sciencealert.com. 

 

NEMA KOMENTARA