Nevjerovatan prizor: Možete li pretpostaviti šta se nalazi na ovoj fotografiji?

Radiosarajevo.ba
Nevjerovatan prizor: Možete li pretpostaviti šta se nalazi na ovoj fotografiji?
Foto: Inouye / Površina Sunca

Turbulentna površina našeg Sunca otkrivena je u dosad neviđenim detaljima na fotografiji koju je načinio Inouye solarni teleksop na Havajima.

Čudesna fotografija otkriva iznenađujući nivo strukture skrivene unutar kiptećeg "eksterijera" Sunčeve plazme i sad prvi put u historiju vidimo fokusiranu površinu naše zvijezde.

"Ovo su fotografije sunčeve površine s najvišom rezolucijom ikad napravljene. Ono što smo mislili da izgleda kao jedna struktura, sada se ispostavilo da nije tačno", izjavio je Thomas Rimmele, čelnik projekta Inouye solarni teleskop.

Fotografije otkrivaju da je površina Sunca posuta granularnim strukturama, koje podsjećaju na grumenje zlata, a svaka je površine veličine Francuske.

Stubovi plazme, čija je temperatura 6000 Celzijevih stepeni, prikazuju se kao svijetle tačke na svakom "grumenu". Kako se plazma hladi, spušta se do površine putem uskih kanala između susjednih granula.

Ovi detalji pomoći će nam da bolje shvatimo ponašanje Sunca te da njegove aktivnosti preciznije predvidimo.

Također, posmatranja će možda pomoći da riješimo misterije naše zvijezde, uključujući onu kako se korona - atmosfera Sunca - ugrije na milion stepeni, a temperatura površine je "samo" 6000 stepeni. Također, bolje shvatanje fizike solarnih baklji značajno će unaprijediti naša predviđanja svemirskog "vremena", koje može oštetiti naše GPS sisteme, srušiti električne mreže i komunikacijske kanale. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije