Naučnici mislili da su pronašli željeznu narukvicu: Kada su ovo shvatili, fascinirali su se

2
Radiosarajevo.ba
Naučnici mislili da su pronašli željeznu narukvicu: Kada su ovo shvatili, fascinirali su se
Foto: Muzej Villena / Narukvica iz bronzanog doba

Izvanredno otkriće iznenadilo je naučnike u Španiji. Iako su na nalazištu iz bronzanog doba, pronađenom prije nekoliko decnija, pronašli gomilu zlatnih i srebrnih artefakata, iznenadili su ih komadi željeza.

Kako navode u istraživanju objavljenom u časopisu Trabajos de Prehistoria, analizirali su dva artefakta, narukvicu i ukrasno pokrivačo za glavu, koji su izrađeni pred 3.200 godina i otkrili iznenađujuće podatke. Tamni olovni metal, za koji su vjerovali da je željezo, ispostavio se da je meteorsko željezo.

Dostupni podaci upućuju na to da bi ovi artefakti iz Villene trenutno bila prva dva komada koja se mogu pripisati meteorskom željezu na Iberskom poluotoku, pišu istraživači u svom radu. To je kompatibilno s kasnom bronzanom hronologijom prije do početka raširene proizvodnje zemaljskog željeza.

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Ovo je prvi put da je u Španiji pronađen artefakt napravljen od takve vrste željeza. Kako ističu naučnici, porijeklo meteoritskog željeza i identitet zajednice koja je posjedovala ovo blago ostaju misterije koje tek treba rasvijetliti.

Buduća istraživanja trebala bi dublje proniknuti u ovu fantastičnu priču, javlja Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije