Naučnici otkrili jaje staro 1.700 godina: Zaprepastili se kada su saznali jednu stvar

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili jaje staro 1.700 godina: Zaprepastili se kada su saznali jednu stvar
Foto: Oxford University / Jaje iz rimskog doba

Drevno jaje položeno prije otprilike 1.700 godina pronađeno je u Engleskoj pronađeno dobro očuvano.

Arheolozi koji su analizirali ovaj primjerak iz rimskog doba kažu da su bili potpuno "zaprepašteni" njegovim sadržajem.

Ovo nevjerovatno jaje možda je jedino otkriće takve vrste na svijetu. To je definitivno najstarije cjelovito jaje ikada pronađeno iz rimskog doba.

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

Iako su starija jaja sa netaknutim sadržajem iskopana u drugim dijelovima svijeta, uključujući ona koja su mumificirana u Egiptu, ti primjerci bili su namjerno sačuvani za budućnost.

Ovo jaje iz rimskog doba preživjelo je stoljeća isključivo zbog prirodne sreće. Njegova ljuska sada je toliko krhka da se ne može dodirnuti ili čak izložiti zraku. Naučnici moraju rukovati s njim sa velikom pažnjom.

Divovska žaba pronađena u Australiji: Možda je najveća na svijetu

Divovska žaba pronađena u Australiji: Možda je najveća na svijetu

Otkriće jajeta prvi put je najavljeno još 2019. godine, ali tek nedavno su konzervatori skenirali primjerak i shvatili da njegov unutrašnji sadržaj nije iscurio iz ljuske tokom vremena, kako su očekivali.

"Jaje se pokazalo još fascinantnijim", rekla je glavna arheološka konzervatorka Dana Goodburn-Brow novinaru Stevenu Morrisu iz The Guardiana.

"Još uvijek je sadržavalo tečnost, žumance i bjelance."

Na skenovima nema jasnih granica koje bi razlikovale žumance od bjelanaca, što sugeriše da su se ta dva sastojka vremenom pomiješala. Također se može vidjeti i mali balončić između tečnosti i ljuske.

Goodburn-Brown je rekla Morrisu da je istraživanje bilo jedan od najvećih trenutaka u njenih 40 godina karijere. Ipak, ovo je potencijalno otkriće koje se događa jednom u životu.

Šanse da jaje dođe do ove faze bez ljuske su vrlo male.

Jaje iz rimskog doba

Tri druga jaja pronađena na istom arheološkom nalazištu nisu stigla do muzeja u jednom komadu. Slučajno su razbijena od strane naučnika prilikom analize, oslobađajući oštar, sumporni miris kakav biste očekivali od 1.700 godina starih trulih jaja.

Cijelo leglo jaja, za koje se vjeruje da su jaja pilića, otkopano je u vodenoj jami u gradu Aylesbury na jugoistoku Engleske, negdje između 2007. i 2016. godine. Voda je očigledno zaštitila jaja od jakog erozivnog djelovanja sušnije okoline.

U jami su također pronađeni kožne cipele, alat, keramika, novac i košara.

Nakon što su otkrili dragocjeni sadržaj jednog preživjelog jajeta, istraživači su ga prevezli u Prirodni muzej u Londonu radi dalje analize.

Istraživač je ustvari nosio dragocjeno jaje na londonskom metrou i to opisao kao "zastrašujuće" i "pomalo rizično" iskustvo, prema izvještaju BBC-a.

Sada kada je sigurno čuvano, stručnjaci rade na analizi sadržaja jajeta bez njegovog oštećenja, javlja sciencealert.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije