Naučnici veoma zabrinuti zbog jedne promjene na Zemlji: 'Ovo ne izgleda dobro'

3
Radiosarajevo.ba
Naučnici veoma zabrinuti zbog jedne promjene na Zemlji: 'Ovo ne izgleda dobro'
Pixabay / Ilustracija

Naučnici su izrazili zabrinutost zbog činjenice da se Zemlja mijenja boju - čak i ako to izgleda dobro na površini.

Mi crpimo puno informacija iz boja. Obično povezujemo crvenu boju sa zaustavljanjem; sa opasnošću, toplotom i upozorenjima.

S druge strane, zelena boja obično ukazuje da su stvari u redu. Postigli ste cilj, spremni ste nastaviti, sve je bujno i svježe.

Dragan Bursać: Srbija sastavlja ratni kabinet vlade?

Dragan Bursać: Srbija sastavlja ratni kabinet vlade?

Dakle, ako vam kažemo da Zemlja postaje sve zelenija, to bi bila pozitivna vijest, zar ne? Pa, u nekim aspektima možda jest. Ali ne i u drugima.

Iako temperatura Zemlje nastavlja rasti, nedavna naučna istraživanja bazirana na satelitskim podacima pokazala su da je količina zelene vegetacije, tj. lišća, ustvari porasla širom planete.

Znanstvenici otkrili čudan fenomen: Svakih nekoliko godina dogodi se nešto misteriozno unutar Zemlje

Znanstvenici otkrili čudan fenomen: Svakih nekoliko godina dogodi se nešto misteriozno unutar Zemlje

Više vegetacije se pojavljuje na kopnu kao i u moru, s više biljaka koje mogu apsorbirati više CO2 i posljedično pomoći ublažavanju nekih od uticaja klimatskih promjena.

Međutim, takozvano "globalno zelenilo" nije tako sjajno.

Iako je vegetacija porasla, to ne znači nužno da se šume i drugi ekosistemi obnavljaju. Umjesto toga, to ukazuje na to kako ljudi mijenjaju izgled Zemlje kao cjeline.

Studija objavljena u časopisu Nature 2019. godine otkrila je da je Zemlja povećala svoju površinu zelene vegetacije za pet posto u protekle dvije decenije.

Jedan od razloga za povećanu vegetaciju je povezan sa svim CO2 koji emitujemo kako ljudi, tako i putem procesa kao što je sagorijevanje fosilnih goriva. NASA je saopštila da se tokom posljednja dva vijeka sadržaj CO2 u zraku povećao za otprilike 50 posto.

Naučnici simulirali moguću budućnost Zemlje: Situacija je zastrašujuća

Naučnici simulirali moguću budućnost Zemlje: Situacija je zastrašujuća

Pošto biljke troše CO2, količina u atmosferi pomaže rastu vegetacije.

Drugi razlog zašto se Zemlja postaje zelenija je jednostavno zato što sve više uzgajamo biljke, pri čemu je studija iz 2019. godine otkrila da su poljoprivreda i sadnja drveća pokrenule globalno zelenilo.

Međutim, iako znamo zašto se kopno postaje zelenije, nije jasno zašto more postaje zelenije.

Vjeruje se da promjena boje može biti rezultat ili povećanja organizama sličnih biljkama, poput fitoplanktona, koji također apsorbiraju CO2, ili da je sam fitoplankton postao zeleniji.

Međutim, koji odgovor je tačan ostaje nejasno, a važno je jer određuje koliko ugljika okeani mogu apsorbirati. NASA se nada saznati više putem lansiranja novog satelita.

Dalje zabrinutosti zbog boje Zemlje dolaze zbog činjenice da satelitske slike ne razlikuju različite vrste vegetacije, poput prašume ili uzgoja usjeva.

Prstenasta pomračina

Farme mogu izgledati zelene s neba, ali zahtijevaju upotrebu tone vode i hemikalija, kao i emisije ugljika koje se oslobađaju prilikom stvaranja azotnog đubriva i drugih hemikalija.

Razmatrajući nedostatak diferencijacije, Robin Chazdon, tropski ekolog i vanredni naučnik u grupi zaštite okoliša World Resources Institute, rekao je Vox-u: "To zanemaruje stvarnost onoga što se ustvari dogodilo."

Dakle, iako naša planeta može izgledati zelena i zdrava s neba, istina nije tako lijepa za vidjeti, javlja Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije